Poliitikud kiirustavad teadusest ette (22)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Valitsus põhjendab leevendusi muuhulgas ka sellega, et tõusnud on koroonaviiruse antikehasid omavate inimeste osakaal, seda nii vaktsineerimise kui ka läbipõdemise tõttu. Pildil peaminister Kaja Kallas.
Valitsus põhjendab leevendusi muuhulgas ka sellega, et tõusnud on koroonaviiruse antikehasid omavate inimeste osakaal, seda nii vaktsineerimise kui ka läbipõdemise tõttu. Pildil peaminister Kaja Kallas. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus otsustas eile, et 3. maist saab nii mõnigi piirang leevendatud. Ometi on kaua räägitud, et piiranguid lõdvendatakse järk-järgult ning palju leevendusi korraga ei tehta. See otsus võib kaasa tuua koroonaviiruse leviku uue tõusu ning lükata piirangute ulatuslikumat leevendamist edasi.

«Kogemus on näidanud, et koroonanumbrid tõusevad pärast õpilaste kooli saatmist,» teatas eile peaminister Kaja Kallas (RE) ning seetõttu lubati alles 3. maist, pärast vaheaega algklassid tagasi koolimajja. Valitsust nõustav teadusnõukoda soovitas eelmise nädala lõpus, et algklassid võiksid kooli minna ning seejärel tuleks enne ülejäänud õpilaste koolidesse tagasi lubamist kaks nädalat olukorda jälgida, kuid eile mainis Kallas, et valitsus arutab vanemate klasside lähiõppe taastamist juba järgmisel nädalal.

Sotsiaalminister Tanel Kiige (KE) väitel arutas valitsus olukorda päris põhjalikult ning arutelus mängisid märkimisväärset rolli viiruse langustrend Euroopas ja viimane seireuuring. Riigihalduse minister Jaak Aab (KE) lisas, et piirangute kehtestamisel küsiti nõu ekspertidelt ja teadusnõukojalt. «Nakatamiskordaja R tuli kaks-kolm nädalat tagasi väga kiiresti alla, viimasel nädalal on ta peatunud 0,8–0,85 vahel,» lausus Aab ja lisas, et kui ühiskond suudab selle näitaja juures püsida, siis haiglasse sattunute ja nakatunute arv langeb.

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles