Litecoin - krüpto digitaalne hõbe

Change
Copy
Foto: Change

Krüptomaastikul on vähe krüptovaluutasid, mis tähistavad käesoleval aastal oma kümnendat sünnipäeva, Litecoin (LTC) on üks neist. Arvestades krüptorahade ja erinevate tokenite arvukust, on väärt projektidel üha raskem silma paista, kuid selle vaatamata on Litecoin suutnud konkurentsile vastu seista ning olnud aastaid kindlalt krüptorahade edetabeli tipus. Heidame pilgu ühele vanemale Bitcoini-ajastu krüptorahale.

 

Litecoin kui “digitaalne hõbe”

Kui Bitcoin on saanud nimetuse “digitaalne kuld”, siis Litecoini kutsutakse “digitaalseks hõbedaks”. Selle taga peitub tõsiasi, et Litecoin on paljuski Bitcoini sarnane ning tema looja Charlie Lee võttis aluseks just Bitcoini lähtekoodi.

Sarnasustele vaatamata on Litecoin aga mitmes aspektis omanäoline. Kui Bitcoini plokiahelasse lisatakse uus plokk iga 10 minuti tagant, siis Litecoini võrgus toimub see 4 korda kiiremini ehk iga 2,5 minuti järel, mis teeb Litecoini tehingud Bitcoini omadest kiiremaks. Litecoini lõplik kogus on Bitcoini omast 4 korda suurem - 84 miljonit Bitcoini 21 miljoni vastu. Sarnaselt Bitcoiniga kasutab Litecoin tööpõhist (ingl. proof of work) meetodit, mis tähendab et uued plokid lisatakse plokiahelasse kaevandades. Litecoin rakendnab kaevandamisel Scrypti-nimelist algoritmi, olles selle algoritmi esindajatest suurim krüptoraha.

Litecoin investeeringuna

Käesoleval hetkel on Litecoini turukapital 18 miljardit dollarit, mis asetab ta võrdluses teiste krüptovaluutadega 9. kohale. Erinevalt Bitcoinist ja Ethereumist, ei ole Litecoin praeguses turu tõusutsüklis ületanud oma kõrgeimat hinnataset 344 dollarit, kaubeldes 275 dollari ringis. Teiste hulgas üks suurimaid Litecoini investoreid on krüptofond Grayscale, kelle portfellis on lehe Bybt andmetel 1,5 miljonit litecoini (412 miljoni dollari väärtuses). Tegemist on ettevõtte Bitcoini ja Ethereumi järel suuruselt kolmanda krüptoomandiga, mis tähendab, et firmale kuulub üle 2% kõikidest litecoinidest. Grayscale on üks väheseid fonde USA-s, mis võimaldab institutsionaalsetel investoritel osta krüptovaluutasid. Firma valikus on üle üheksa krüptofondi ning kuigi Bitcoini fond on firma leivanumber, saab ka  Litecoini fond uusi poolehoidjaid.

Eesti investorile on Litecoin kõige paremini kättesaadav Change’i kauplemis- ja investeerimisrakenduses. Change’i näol on tegemist algajasõbraliku äpiga, kus lisaks Litecoinile saab osta ja müüa üle 20 populaarsema krüptoraha ja teise varaklassi sh. ka Hõbe.

Laadi alla Change rakendus ja alusta investeerimist kasvõi 10 euroga!

Copy
Tagasi üles