Kogudus restaureerib Tallinna toetusega Püha Vaimu kirikut

BNS
Copy
Tallinna Püha Vaimu kirik
Tallinna Püha Vaimu kirik Foto: Kultuurikava.ee

EELK Tallinna Püha Vaimu kogudus restaureerib Tallinna linna abiga kiriku fassaadid ja torni, tööd lähevad maksma üle 222 000 euro.

Tallinna Püha Vaimu kirik on ainus põhikujul säilinud keskaegne sakraalehitis Tallinna vanalinnas ning on mälestisena riikliku kaitse all. Kirikus asub ligi 70 kunstimälestist, sealhulgas silmapaistev hiliskeskaegne Bernt Notke kappaltar, mis valmis 1483. aastal. Väga väärtuslik on ka kiriku 16.-18. sajandist pärinev sisustus ehk maalitud piiretega rõdud ja maalikogu. Aastatel 1984-2017 paigutati kiriku akendesse Dolores Hoffmanni vitraažid.

Töid on plaanitud juba pikemat aega, sest fassaad on lagunenud juba mitu aastat. Kuna koguduse omavahendid on piiratud pöörduti Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna poole.

2001. aastal loodi Tallinna kirikurenessansi programm ajalooliste ja muinsusväärtuslike pühakodade restaureerimise toetamiseks. Selle programmi raames sai Püha Vaimu kogudus toetust kirikutorni taastamiseks selle põlengu järel 2003. aastal. Kiriku unikaalset interjööri ja kunstimälestisi on samuti püsivalt korda tehtud Tallinna linna toetusega. Paraku lõpetati seoses majanduskriisiga Kirikurenessansi programm 2010. aastal. Kirikurenessansi programm taastati suuremas mahus alles 2018. aastal.

EELK Tallinna Püha Vaimu kogudus taotles kiriku fassaadide restaureerimiseks Kirikurenessansi programmist toetust eelmise aasta algul. Seoses alanud COVID-19 tervisekriisiga vähendati eelarvet ning kogudus jäi toetusest ilma.

Käesoleval aastal Tallinna linnaplaneerimise ametile esitatud uus taotlus rahuldati ning kogudus sai fassaadide ja torni restaureerimiseks toetust 211 000 eurot. Koos koguduse omafinantseeringuga lähevad tööd maksma üle 222 000 euro. Tallinna linna toetusega restaureeritakse kõik kiriku fassaadid ja torni kiviosa. Korrastatakse ka kiriku aknaid ja uksi ning raidportaale. Töövõtjaks valiti konkursiga Oma Fassaad OÜ.

Püha Vaimu kirikus jätkatakse Tallinna linna toetusega ka aastatel 1927-1929 valminud oreli restaureerimist ning keskaegse Bernt Notke kappaltari uurimis- ja konserveerimisprojekti. Väärtusliku keskaegse kunstiteose korrastamine toimub vabaõhumuuseumi ja kunstiakadeemia koostööna.

Kiriku restaureerimisega on kavas jätkata ka järgnevatel aastatel. Sarnaselt teiste vanalinna kirikutega on ka Püha Vaimu kiriku tehnosüsteemid amortiseerunud. Uuendada tuleb küttesüsteem ning interjöörid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles