Parmas sai Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ohvrite abistamise usaldusfondi nõukogusse

Copy
Riigi peaprokurör Andres Parmas.
Riigi peaprokurör Andres Parmas. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) osalisriikide assamblee büroo valis Eesti peaprokuröri Andres Parmase Ida-Euroopa regiooni esindajana Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ohvrite abistamise usaldusfondi (ICC Trust Fund for Victims) nõukogu liikmeks.

Parmas sai nõukogusse senise Gruusia asejustiitsministri Gocha Lordkipanidze asemel, kes valiti Rahvusvahelise Kriminaalkohtu kohtunikuks, teatas riigiprokuratuur.

Andres Parmase ametiaeg usaldusfondi nõukogus kestab senise nõukogu koosseisu volituste lõpuni. Nõukogu liikmed oma töö eest tasu ei saa.

«Rahvusvaheline Kriminaalkohus täidab oma eesmärgi vaid siis, kui lisaks kurjategija karistamisele, suudetakse aidata ka neid, kes on raskete kuritegude läbi kannatada saanud. Rahvusvaheline kogukond peab seisma hea selle eest, et äärmiselt raskete kuritegude ohvrid saaksid tõesti ka abi ning mõistmist. Olen väga rõõmus, et mul on võimalus osaleda ICC ohvrite abistamise usaldusfondi töös ning selle arengusse panustada,» ütles Parmas.

Ta lisas, et kannatanute aitamine ja neile tekitatud kahju hüvitamine peab käima käsikäes koos kurjategija karistamisega, vaid sellisel juhul täidab rahvusvaheline kriminaalõigus oma eesmärgi ning me peame jätkuvalt selle ülesande parema täitmise poole pürgima.

«Rahvusvaheline kogukond peab mõistma, et raske ja süsteemse kuritegevuse ohvriks langenutele on vaja pakkuda sisulist tuge. Ohvrite abistamise usaldusfond on ellu kutsutud just selle eesmärgi täitmiseks ning on suur au, et mulle on usaldatud võimalus fondi tegevuses kaasa lüüa,» sõnas Parmas.

ICC ohvrite abistamise usaldusfond loodi Rahvusvahelise kriminaalkohtu jurisdiktsiooni alla kuuluvates kuritegudes kannatada saanud isikute ja nende perekondade abistamiseks. ICC võib süüdimõistmisel määrata kannatanule või tema nimel teisele isikule kohase hüvitise, samuti võib kohus määrata kahjutasude väljamaksmise usaldusfondi kaudu. Usaldusfond pakub ohvritele ja nende peredele füüsilist, psühholoogilist ja materiaalset tuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles