Alutaguse vald pakub sotsiaaltransporti rohkematele elanikele

Sirle Sommer-Kalda
, Ajakirjanik
Copy
Elvi Kangur elab üksinda Lemmaku külas ja vajab aeg-ajalt kodust välja pääsemiseks valla sõiduabi. "Uue auto salong on väga mugav," kiitis ta. Kõrval seisab elektriauto, millega sotsiaaltöötajad on sõitnud ligi kümme aastat.
Elvi Kangur elab üksinda Lemmaku külas ja vajab aeg-ajalt kodust välja pääsemiseks valla sõiduabi. "Uue auto salong on väga mugav," kiitis ta. Kõrval seisab elektriauto, millega sotsiaaltöötajad on sõitnud ligi kümme aastat. Foto: MATTI KÄMÄRÄ, Pôhjarannik

Ida-Virumaa sotsiaalteenuste arendusprogrammiga "Pöördepunkt" tekib igasse piirkonda teenuse disaini tulemusena vähemalt üks uus sotsiaalteenus või arendab omavalitsus edasi mõnd olemasolevat.  

Aprilli alguses esitlesid kõik kaheksa Ida-Viru omavalitsust oma projektiplaane.

Jõhvi vald ja Sillamäe linn soovivad avada päevakeskuse dementsuse sündroomiga inimestele. Lüganuse vald arendab koduteenust, mõeldes sealjuures mäluhäiretega inimeste vajadustele. 

Olemasolevat koduteenust soovivad pakkuda senisest paremal tasemel veel Toila ja Alutaguse vald, Kohtla-Järve, Narva-Jõesuu ning Narva linn. Alutaguse vald ja Narva linn arendavad lisaks koduteenusele sotsiaaltransporti. 

Linnad ja vallad küsivad sotsiaalteenuste arendamiseks toetust Ida-Virumaale mõeldud eraldi taotlusvoorust, milleks sotsiaalministeerium on arvestanud üle poolteise miljoni euro.

Omavalitsuste projektiplaanid küpsesid üle poole aasta kestnud nõustamiste, koolituste ja teenusekorralduse käigus, mida viis läbi osaühing Invicta. Lisaks kvaliteetsematele sotsiaalteenustele valmib kõigis omavalitsustes sotsiaalhoolekande strateegia. 

Projekti koordinaatori Anu-Mall Naaritsa sõnul näitab programmi nimetus "Pöördepunkt" suunda, et Ida-Viru omavalitsused liiguvad koos sotsiaalteenuste arendamise poole. "Aasta jooksul on tärganud mitmeid ideid omavaheliseks koostööks," rõõmustas ta. 

Alutaguse vald suurendas oma sotsiaaltranspordi parki ja liisis kaks uut elektriautot, et sõidutada oma elanikke, kes muidu ei pääseks kodust liikuma. 

Pensionär Elvi Kangur elab üksinda Lemmaku metsakülas Rannapungerja jõe ääres ning tal puudub võimalus kasutada ühistransporti või isiklikku autot. Täiskasvanud pojad elavad oma peredega pealinnas ja käivad nädalalõppudel suures majapidamises abiks. Aga vahel tuleb ette mõni kiireloomuline käik ja sel juhul saab vanaproua loota valla sotsiaaltranspordile.

Sotsiaaltöötajale tänulik 

"Kui mõni ravim saab otsa, siis Heli (valla sotsiaaltöötaja Heli Šmigelskene − toim.) toob selle apteegist või sõidutab mind apteeki. Viimati viis ta mind vaktsineerima," rääkis Elvi Kangur.

"Eriti palju on Heli mind aidanud abikaasaga, kellel oli mitu insulti. Me ei tulnud enam kodus toime: kui abikaasa kukkus, siis ma ei jaksanud teda lihtsalt aidata. Heli leidis talle koha Alutaguse hoolekeskuses. Heli on väga vastutulelik, aga ega ma liiga palju taha teda tülitada," lisas ta.

Alutaguse vald plaanib juurde värvata kolm koduhooldustöötajat, et jõuda rohkemate abivajajateni. Samamoodi peaks laienema sotsiaaltranspordi kasutajate ring. Alutaguse on Eesti mandriosa kõige hõredamalt asustatud vald ning liinibussile ei saa sageli loota. Korra nädalas sõidutab valla tellitud väikebuss Alajõe ja Vasavere elanikud keskusesse poodi, aga iga tillukese külani ei jõua seegi. Nii tulevadki appi sotsiaaltöötaja ja elektriauto. 

"Koduhooldust ja sotsiaaltransporti saab ka korraga pakkuda. Näiteks koristab koduhooldustöötaja abivajaja kodu ja viib ta seejärel arsti juurde. Selleks pole vaja kahte töötajat saata," rääkis Alutaguse abivallavanem Kairi Hõbemeri.

Sümboolse tasu eest 

Nii koduhooldust kui ka sotsiaaltransporti vajab umbes 30 vallaelanikku. Vald kasutab sotsiaalministeeriumi pakutud võimalust ja küsib Ida-Virumaa sotsiaalteenuste programmist toetust mõlema teenuse arendamiseks. Sotsiaaltöötajate meeskond osales eelnevalt nii strateegia töögrupis kui teenuste disaini koolitustel. 

Hõbemeri ütles, et vald arendab sotsiaalteenuseid kogu aeg, aga kui keegi aitab midagi käima tõugata, saab kiiremini ja rohkem.

Sotsiaaltranspordivõimaluste avardamiseks liisis vald äsja kaks uut elektriautot Peugeot e-2008, mis jõudsid pärale aprilli keskpaigas. Sotsiaalteenuste arendusprogrammi abil loodab vald palgata kaks autojuhti ja poole kohaga logistiku. "IT-spetsialistid töötavad praegu välja logistikaprogrammi. Sellega loome sotsiaaltranspordi kasutamiseks parema süsteemi," rääkis abivallavanem.

Sotsiaaltransporti kasutavad peamiselt eakad ja puuetega inimesed. Sotsiaalautod ei sõiduta ainult arstile ega toimeta koju toidukotti. "Viime inimese ka surnuaiale või eakate üritusele, kui vaja. Ennekõike vaatame sotsiaalset abivajadust, aga me ei jäta välja teisi olulisi käike," selgitas Hõbemeri.

Praegu sõiduabi eest maksma ei pea, aga edaspidi küll. 

"Ma ei pea õigeks, et sotsiaaltransport oleks kasutajale täiesti tasuta. Inimesed suhtuvad teenusesse teistmoodi, kui panustavad ise juurde. Kas või sümboolsed 5 eurot sõidukorra eest. Oleme inimesi küsitlenud ja enamik on nõus maksma," rääkis Hõbemeri.

Uutele elektriautodele plaanib vald osta ka lisavarustust: tugiraamid, trepironija jms. Eraldi invaautot pole vaja, sest seda saab vajaduse korral tellida Alutaguse hoolekeskusest. 

 

Copy
Tagasi üles