Mupo ametnik lubas sõbra valvatavale objektile vargile

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsküla jäätmekäitlusjaama on mupo valvanud vähem kui aasta.
Pääsküla jäätmekäitlusjaama on mupo valvanud vähem kui aasta. Foto: Liis Treimann

Munitsipaalpolitseinik lasi enda valvatavast Pääsküla jäätmejaamast sõbral minema viia autotäie vana elektroonikat, vargus avastati tänu turvakaamerate salvestistele.
 

Vargus toimus Tallinna linnale kuuluvas Pääsküla jäätmejaamas eelmisel nädalal ja sellele juhtis tähelepanu objekti haldava Veolia Keskkonnateenuste töötaja.

«Meie inimene avastas hommikul tööle tulles, et elektroonikajäätmetega konteiner oli öösel pahupidi pööratud ja selles olnud esemeid oli eelneva õhtuga võrreldes oluliselt vähemaks jäänud,» rääkis Veolia Keskkonnateenuste juht Argo Luude.

Et öösiti on videovalvega jäätmejaamas munitsipaalpolitsei mehitatud valve, oli algusest peale selge, et suletud alal saadi tegutseda vaid sel öösel tööl olnud mupo ametniku teadmisel.

Veolia Keskkonnateenused teatas juhtumist objekti juriidilisele omanikule, linnaettevõttele Tallinna Kalmistud. «Minema viidud vana elektroonika kuulus füüsiliselt küll meile, kuid me ei näinud varguse avalduse esitamiseks otsest põhjust,» ütles Luude.

Tallinna Kalmistute juht Jaak Taevas tunnistab ebameeldivat vahejuhtumit. «See on mupo bläkk,» ütles ta.

Ent ka Taeva hinnangul pole neil otsest põhjust vargusest politseile teatada.

«See koht kuulub küll juriidiliselt meile, kuid sisuliselt oleme meiegi seal otsekui kaasüürilised,» ütles ta. «Mina soovitasin Veolial kui varguses otsesel kahju kannatajal pöörduda politseisse. Meie osa juhtumis piirdus sellega, et ma teavitasin asjast linna keskkonnaametit.»

Viimane võttis ühendust munitsipaalpolitseiga, kus vaadati üle nimetatud öö videosalvestised Pääsküla jäätmejaamas. Videosalvestistelt on näha, kuidas ühel hetkel sõidab valvatava objekti territooriumile võõras auto, mis hiljem sealt väljub.

Vanade külmkappide või telekate konteinerist autosse tassimist salvestistelt näha pole, kuid ainuüksi võõra auto lubamine valvatavale objektile on tõsine rikkumine.

Munitsipaalpolitsei juhi Monica Ranna sõnul alustasid nad juhtumi asjus distsiplinaarjuurdlust ja sel öösel jäätmejaamas valves olnud mupo ametnik on oma rikkumist tunnistanud.

«Seal on kõik ju videokaameratega kaetud ja inimene tunnistas, et ta lasi jah oma sõbra sinna autoga sisse,» ütles Rand.

Mupo juhi sõnul esitas ametnik eile lahkumisavalduse, mis kohe ka rahuldati. «Loomulikult on see meile ebameeldiv, et nii juhtus,» ütles mupo juht. «Sinna objektile ei oleks tohtinud kõrvalisi isikuid pääseda. Olgu ta kas või valves olnud isiku abikaasa, tal ei ole õigust sinna objektile pääseda.»

Elektroonikajäätmete vargus Pääskülast on seda kurioossem, et vähem kui aasta tagasi oli Veolia Keskkonnateenused lõpetanud seal koostöö eraturvafirmaga, sest ka selle töötaja oli oma valvekorra ajal vanu elektroonikaseadmeid minema viinud ja neilt väärtuslikumad väärismetallist elemendid eemaldanud.

Pärast vahejuhtumit võttis linnale kuuluval objektil valveteenuse üle munitsipaalpolitsei. Kahetsusväärse vargusega seotud mupo ametnik jõudis Pääskülas tööl käia umbes kuu aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles