Õpilaste teadustööde riikliku konkursi võitjad on Eliis Grigor ja Jaak Pärtel, mõlemad Treffneri koolist

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Peapreemia võitjad Jaak Pärtel ja Eliis Grigor. Hetked nende teadustööde virtuaalselt kaitsmiselt.
Peapreemia võitjad Jaak Pärtel ja Eliis Grigor. Hetked nende teadustööde virtuaalselt kaitsmiselt. Foto: Aime Jõgi montaaž ekraanikuvadest

Tänavu 20. korda aset leidnud õpilaste teadustööde konkursil pälvisid gümnaasiumiastmes esikoha Eliis Grigor ja Jaak Pärtel, mõlemad Hugo Treffneri Gümnaasiumist. Põhikooliõpilastest olid parimad Arabella Antons Tartu Mart Reiniku Koolist ja Ingel-Ethel Kanistik Tallinna Inglise Kolledžist.

Õpilaste teadustööde konkursi eesmärk on tõsta noorte huvi ümbritseva maailma vastu ja julgustada neid uurima huvipakkuvaid teemasid. Konkursikomisjoni esimees, Eesti Rahva Muuseumi teadusdirektor Pille Runnel avaldas heameelt, et sel aastal jõudis konkursile koguni 205 uurimistööd.

«See on suurepärane tulemus seetõttu, et suur osa uurimistöödest valmis pandeemia-aasta erakorralistes oludes, kus igasugune teadustöö oli takistatud,» ütles ta. «Autorid pidid läbi mõtlema, kuidas kohandada oma uurimismeetodeid veebis töötamiseks, kuidas viia läbi eksperimente, töötada laboris, või erinevates rühmades välitöid teha.

Valminud tööde kvaliteet oli Pille Runneli sõnul sellegipoolest suurepärane ning õpilaste uurimistöödest sai nii uusi teadmisi kui mõnes valdkonnas ka lausa seniseid teadmisi ümber lükkavaid tulemusi.

Tänavu toimus konkursi teine voor virtuaalselt. Paljude osalejate ja jälgijate ning detailselt paigas oleva ajakava haldamine oli päris suur väljakutse. Pille Runnel arvas, et kuigi digiüritusel jääb osalejate omavaheline kontakt ja suhtlemine väheseks, pakkus veebiformaat palju positiivset. «Nii muutus sündmus kättesaadavamaks rohkematele huvilistele, kui seda võimaldanuks varasem õpilaste teadusfestival.

Konkursikomisjoni liikmed kinnitasid, et tänu digiformaadile avanes võimalus vestelda uurimistööde autoritega isegi põhjalikumalt kui tavaliselt.

Konkursil anti välja 12 riiklikku preemiat põhikooli- ja gümnaasiumiastmes. Lisaks valiti parimate seast kolm noort, kes esindavad Eestit sügisesel Euroopa Liidu noorteadlaste konkursil.

Parimad gümnaasiumiastmes

I preemia  ehk 1100 eurot pälvisid:

Eliis Grigor (Hugo Treffneri Gümnaasium, 12. klass): «Ebatraditsioonilise pärmi Blastobotrys adeninivorans maltaasi AG2 aktiivsuse määramine ja biokeemiliste omaduste kirjeldamine» ja

Eliis Grigor kaitsmas oma uurimuse tulemusi õpilastööde riikliku konkursi teises voorus.
Eliis Grigor kaitsmas oma uurimuse tulemusi õpilastööde riikliku konkursi teises voorus. Foto: ekraanikuva

Jaak Pärtel (Hugo Treffneri Gümnaasium, 12. klass): «Tehisintellekti võimekus Eesti taimede määramisel».

Jaak Pärtel kaitsmas oma uurimuse tulemusi õpilastööde riikliku konkursi teises voorus.
Jaak Pärtel kaitsmas oma uurimuse tulemusi õpilastööde riikliku konkursi teises voorus. Foto: ekraanikuva

II preemia ehk 800 eurot pälvisid:

Kertu Birgit Anton (Tallinna Reaalkool, 12. klass): «Tüdrukute IT-alane enesekindlus ja pädevus ning nende seos IT-huviringides osalemisega Tallinna Reaalkooli ja Tallinna Kesklinna Põhikooli näitel» ja

Eliise Kesküla (Nõo Reaalgümnaasium, 11. klass): «Elupaigaspetsiifilise liigi leidumise tõenäosus statistiliselt sobivates elupaikades rohelise hiidkupra (Buxbaumia viridis) näitel».

III preemia ehk 600 eurot said:

Severin Bratus (Tallinna Reaalkool, 12. klass): «Soostereotüübid eestikeelsetes sõnavektorites» ja

Maria Helene Tomberg (Gustav Adolfi Gümnaasium, 12. klass): «Indrek Hargla ajaloolises kriminaalromaanis "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus» kujutatud Tallinna vanalinna ja linnasarase ajalooline tõepärasus».

Parimad põhikooliastmes

I preemia ehk 850 eurot teenisid välja:

Arabella Antons (Tartu Mart Reiniku Kool, 9. klass): ««Küllalt naiste rikkumisest võistlusspordiga» ehk Eesti naiste sport 1920 - 1940» ja

Ingel-Ethel Kanistik (Tallinna Inglise Kolledž, 9. klass): «Probiootiliste laktobatsillide mõju Helicobacyer Pylori poolt põhjustatud põletikuvastusele».

II preemia  ehk 550 eurot:

Mia Kukk (Vanalinna Hariduskolleegium, 8. klass): «Teismeliste tundesõnavara eriolukorda kirjeldades õpilaskirjandite näitel» ja

Matilda Mägi  (Miina Härma Gümnaasium, 9. klass): «Uurimistöö ja küsitlus õnnelikkuse kohta».

III preemia ehk 350 eurot:

Kristjan Saal (Tallinna Inglise Kolledž, 9. klass): «Millistel igapäevaselt kasutatavatel pindadel on kõige enam baktereid?» ja

Britta Truu (Saaremaa Ühisgümnaasium, 7. klass): «Lemmikloomad Saaremaa Ühisgümnaasiumi 1.-9. klassi õpilaste kodudes aastatel 1996 ja 2021». 

Eesti esindajad EL noorte teadlaste konkursilon Eliis Grigor, Jaak Pärtel ja Severin Bratus.

Juhendajapreemiad

Eduka juhendamise eest auhinnati I preemia pälvinud tööde juhendajaid 725 euroga. Preemia saajad on:

Triinu Visnapuu Tartu Ülikoolist ja Saima Kaarna Hugo Treffneri Gümnaasumist Eliis Grigori töö juhendamise eest;

Hugo Treffneri Gümnaasiumi bioloogiaõpetaja Saima Kaarna.
Hugo Treffneri Gümnaasiumi bioloogiaõpetaja Saima Kaarna. Foto: Kristjan Teedema/Postimees Grupp

Saima Kaarna Hugo Treffneri Gümnaasumist ka oma teise eduka õpilase Jaak Pärteli töö juhendamise eest;

Karolina Antons (Tartu Mart Reiniku Kool) Arabella Antonsi töö juhendamise eest ning

Pirjo Spuul (Tallinna Tehnikaülikool) ja Tiina Mägi (Tallinna Inglise Kolledž) Ingel-Ethel Kanistiku töö juhendamise eest.

Tseremoonia tuleb mais

Lisaks 12 riiklikule preemiale jagasid omakorda eripreemiaid kaitseministeerium, Keskkonnaministeerium, Maaeluministeerium, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, sotsiaalministeerium, Eesti Teaduste Akadeemia, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Maaülikool, TalTech, Tallinna Ülikool, Tartu Ülikool, Tartu Ülikooli raamatukogu, Eesti Energia, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Keele Instituut, Eesti Kultuurkapital, keskkonnaamet, Tervise Arengu Instituut, Eesti Psühholoogide Liit, Eesti Loodusuurijate Selts, Eesti Geograafia Selts, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Loodusmuuseum, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Tervisemuuseum, Energia Avastuskeskus, Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, Tallinna Loomaaed, Tüdrukute Tehnoloogiakool HK Unicorn Squad, portaal «Eesti Geoloog», ajakiri Eesti Loodus, ajakiri Horisont, Argo kirjastus, ning rahvusvahelised partnerid Swiss Youth in Science ja Regeneron ISEF.

Kõik tulemused koos eripreemiatega leiab Eesti Teadusagentuuri kodulehelt.

Konkursi auhinnatseremoonia leiab aset 27. mail Tartus Eesti Rahva Muuseumi välialal, vastavalt maikuus kehtivatele ja Terviseametiga kooskõlastatud tingimustele.

Õpilaste teadustööde konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga. Konkursi eesmärk on tõsta lastes ja noortes teadushuvi ning innustada neid huvi pakkuvat teemat süvitsi uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles