«Eestlane on tagasihoidlik seni, kuni see ei puuduta ta enda last»

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Eesti Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg
Eesti Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg Foto: Tairo Lutter

Üleeile jõudis avalikkuse ette info, et Põhja prefektuuri seksuaalkuritegude ja lastekaitsegrupp pidas läinud nädalal kinni 57-aastase Andrese, keda kahtlustatakse laste seksuaalses väärkohtlemises.

Koolis kojamehena töötanud mehe puhul kahtlustatakse, et ta on seesuguseid väärtegusid toime pannud juba aastakümneid. Eesti ­Lastekaitse Liidu presidendi Ene Tombergi sõnul lasub sellistes olukordades vastutus eeskätt teistel täiskasvanutel, kes võiksid toimuvat märgata. «Sellistest tegudest rääkimine ei ole lapse primaarne kohustus, teised täiskasvanud peavad märkama,» ütles Tomberg Postimehe otsesaates.

See on järjekordne juhtum paljudest, mille puhul kõik teadsid, et see toimub, aga keegi ei teinud midagi.

Me oleme tähelepanematud selles, et lapsele täna tehtud seksuaalne kuritegu seedib temas väga pikki aastaid. Kui me selliseid juhtumeid ennetama ei hakka, siis need kuriteod ka ei vähene, aga ennetamine algab märkamisest. Ma vaatasin lastemajade materjale ja need arvud näitasid, et meil on 500 seksuaaljuhtumit ja sada vägistamisjuhtumit aastas. Ma kardan, et see on ainult jäämäe ülemine tipp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles