Liikuvusanalüüs: koolivaheajal sõideti linnast välja

Brita-Maria Alas
Copy
Praamijärjekord Rohukülas. Foto on illustratiivne.
Praamijärjekord Rohukülas. Foto on illustratiivne. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Telia liikuvusanalüüsi järgi liiguti koolivaheaja nädalal 19.-25. aprillil tavapärasest rohkem Hiiumaa, Ida-Virumaa ning Eesti-Läti piiriala suunas. Eesti inimeste liikumisaktiivsus oli siiski üsna madal. 

Telia Eesti ärikliendiüksuse juhi Holger Haljandi sõnul langes aprillikuise koolivaheaja nädala jooksul inimeste liikumisaktiivsus varasema nädalaga võrreldes koguni 20 protsenti. Samal ajal kerkisid esile piirkonnad, kuhu inimesed märgatavalt aktiivsemalt liikusid.

«Esmalt hakkab silma see, et Tallinna inimeste poolt külastati päris palju Ida-Virumaad, kus omakorda olid populaarsemad sihtkohad Vasknarva ja Alajõe piirkonnad ehk Peipsi järve põhjaranniku ala. Samuti sai varasema nädalaga võrreldes päris palju külastusi juurde Hiiumaa. Lisaks kerkis esile see, et Tartu inimesed külastasid aktiivselt Valgat ning Võru kandi inimesed liikusid aktiivsemalt Orava ja Piusa piirkonda,» kirjeldas Haljand.

Tervikuna oli liikumine koolivaheaja nädalal tavapärasest tagasihoidlikum ning eriti paistis see silma suuremate linnade ja nendega piirnevate valdade vahel. Küll aga veedeti linnades aega vähem kui nädal varem.

Muutused inimeste igapäevases liikumises. 
Muutused inimeste igapäevases liikumises. Foto: Telia

Liikuvusanalüüsi koostamisel on kasutatud Telia Crowd Insights platvormi, mis võimaldab analüüsida mobiilivõrgu anonüümsete koondandmete põhjal üldisi grupeeritud liikumismustreid, samuti üldiste liikumisharjumuste muutust.

Ühegi konkreetse inimese asukoht ega liikumismustrid pole seejuures nähtavad ega ka tuvastatavad, kuna kasutatud on üksnes anonüümitud ja grupeeritud koondandmeid ning tagatud on lahenduse vastavus isikuandmete kaitset käsitlevates seadustes toodud nõuetele, kinnitab Telia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles