WHO andis Moderna koroonavaktsiinile erakorralise kasutusloa

Copy
Viaalid Moderna koroonavaktsiiniga.
Viaalid Moderna koroonavaktsiiniga. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andis USA ravimifirma Moderna koroonaviiruse vaktsiinile erakorralise kasutusloa.

Lisaks Moderna mRNA-põhisele vaktsiinile on WHOlt saanud erakorralise kasutusloa ka AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Johnson & Johnsoni vaktsiinid.

Lähinädalatel on oodata sarnast heakskiitu ka Hiina Sinopharmi ja Sinovaci vaktsiinidele, ütles WHO.

Moderna vaktsiinile rohelise tule andmine kestis kuid, sest andmete saamine firmalt viibis. Kasutusloa andmisest teatas WHO reede pärastlõunal.

Paljud riigid, kel puuduvad oma teaduspõhised meditsiinivaldkonda reguleerivad asutused, toetuvad WHO nimekirjadele otsustamaks, millist vaktsiini kasutada. ÜRO lastefond UNICEF kasutab samuti hädaolukorras ravimite saatmisel WHO nimekirja.

Kuid WHO heakskiit ei tähenda suure tõenäosusega seda, et Moderna vaktsiini hakataks tarnima arenguriikidesse. Ettevõttel on sõlmitud tarnelepingud paljude jõukate riikidega, kuhu on juba saadetud miljoneid doose.

Ettevõtte tegevjuht Stéphane Bancel ütles oma reedeses avalduses, et Moderna osaleb aktiivselt aruteludes rahvusvaheliste organisatsioonide ja programmidega nagu COVAX, et aidata kaitsta inimesi kõikjal maailmas.

COVAX on ÜRO programm, mis aitab vajaduspõhiselt saata koroonaviiruse vaktsiini madala ja keskmise sissetulekuga riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles