President Ilves annab teenetemärgi taas 99 inimesele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti riigi jagatavad teenetemärgid.
Eesti riigi jagatavad teenetemärgid. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves allkirjastas täna otsuse anda Eesti Vabariigi 94. aastapäeva eel Eestile osutatud teenete tunnustamiseks 99 inimesele riiklikud autasud. Teiste seas saavad auraha USA ekspresident George W. Bush ning pantvangi langenud eestlaste Liibanonist päästjad.

«Iseseisvuspäeva eel tänab ja tunnustab meie riik teenetemärkidega inimesi, kelle pühendumus erinevatel elualadel on olnud paljudele teistele julgustuseks ja innustuseks,» kirjutas riigipea otsuse eessõnas.

Tema sõnul näitab riik selle tunnustuse kaudu nii oma rahvale kui ka välisilmale, millised on Eesti väärtushinnangud ja vaim, millised teod on talle olulised.

«Ma lähtun riigipeana sellest, et Eesti Vabariigi teenetemärk on Eesti Vabariigi kõrgeim tänu ja tunnustus inimesele, nii Eesti kui mõne teise riigi kodanikule, kelle töö ja tegevus on aidanud Eestit muuta paremaks, turvalisemaks, rikkamaks ning mõnigi kord on autasu saaja ilmutanud isiklikku vaprust,» kommenteeris Ilves.

Tema sõnul on see isik teinud enamat, kui tööülesanne otseselt ette näeb. «Teenetemärkide saajad ei ole palju, mis peaks tõstma neist igaühe väärtust ja kaalu.»

Riiklikud teenetemärgid saavad diplomaat Daniel Erik Schaer ning kaitsepolitsei ametnikud Tõnu Miilvee ja Peeter Oissar, kelle läbimõeldud, professionaalne ja visa tegevus aitas koostöös teiste ametkondadega ja meie välispartneritega oluliselt kaasa mullu Liibanonis 114 päevaks pantvangistatud seitsme Eesti kodaniku vabastamisele.

Bush aitas Eesti NATOsse

Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi saab Ameerika Ühendriikide endine president George W. Bush, kellel oli määrav roll NATO 2004. aasta laienemisele, mis liitis alliansiga Eesti, ning kes seisis hiljem kindlalt Eesti sõbra ja toetajana meie välis- ja julgepoliitiliste huvide eest.

Riigivapi III klassi teenetemärgi saab 2005. aastast välisministrina töötanud Urmas Paet.

Maarjamaa Risti III klassi teenetemärgi saab inimõiguslane, Venemaal demokraatia eest seisja Ljudmilla Aleksejeva.

Valgetähe III klassi teenetemärgi saab avastusõppe edendaja ning Metsaülikooli eestvedaja ja kaasaaitaja Eestis Mare Taagepera.

Valgetähe IV klassi teenetemärgi saab järjekindlalt inimõiguste, kodanikuvabaduste, demokraatia ja õigusriigi põhimõtete eest seisnud Silver Meikar.

Noored ja vanad teadlased

Eesti annab teenetemärgid meie andekatele teadlastele, kelle teadustöö on tutvustanud Eestit rahvusvaheliselt.

Valgetähe teenetemärgi saab Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor, Toronto, Cambridge´i ja Oxfordi ülikoolides töötanud tehnikateadlane Rein Munter, kes on ka Tallinna joogivee osoneerimistehnoloogia algatajaid ja juurutajaid.

Sama auraha läheb veel Tartu Ülikooli emeriitprofessorile, Eesti ühele silmapaistvamale seente uurijale ja tutvustajale Kuulo Kalamehele.

Veel saavad valgetähe teenetemärgi keeleteadlane Jaak Peebo, Tallinna Tehnikaülikooli professor, keskkonnateadlane Enn Loigu ja Tallinna Tehnikakõrgkooli professor, geoloog Rein Einasto.

Samuti saavad riikliku teenetemärgi kolm Eesti noorema põlvkonna teadlast. Selle saab professor Maarja Kruusmaa Tallinna Tehnikaülikoolist, kelle osalusel pandi alus ülikooli biorobootika keskusele ning kes on seotud kujumuutvate robotmannekeenide arendamisega ja rakendamisega ettevõtluses.

See antakse veel ka Tartu Ülikooli õppejõule Mart Noormale, kelle eestveetav tudengisatelliidi meeskonna tegevus on tõstnud noorte huvi loodustäppisteaduste ja tehnoloogia valdkondade vastu.

Teenetemärgi saab veel professor Ülo Niinemets, Eesti Maaülikooli keskkonnamuutustele kohanemise teaduse tippkeskuse ENVIRON juhataja.

Mati Karminist Ants Taelani

Teenetemärgid saavad ühtlasi mitmed kultuuritegelased. Nende seas on skulptor Mati Karmin, saksofonist ja helilooja Villu Veski, näitleja ja õpetaja Laine Mägi, muusik ja telerežissöör Jaanus Nõgisto ning kunstnik ja kirjanik Toomas Vint.

Auraha pälvivad ka Eesti mõtteloo üks kujundajaid ja ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho ning Eesti tantsukultuuri üks hoidjaid ja arendajaid Ants Tael

Teenetemärk on kavas veel anda koorijuhile ja mulluse noorte laulu- ja tantsupeo programmijuhile Raul Talmarile, samuti Eesti 1970. aastate modernistliku arhitektuuri alusepanijale, teenekale pedagoogile Toomas Reinule.

Ordeni saavad lisaks ka kunstnik Olav Maran, näitleja Tõnu Oja, klarnetikoolkonna rajaja ja Eesti Muusikaakadeemia õppejõud, professor Hannes Altrov, Põlva muusikakooli rahvapilli õpetaja ja lõõtspillimuusika edendaja Heino Tartes ning looduse uurija ja kaitsja Uudo Timm.

Laaneots saab kotkaristi

Eesti tunnustab oma kaitseväelasi.

Esimese Eesti kodanikuna pärast 1938. aastat saab Kotkaristi I klassi teenetemärgi meie kaitsejõudude ülesehitaja, eelmine kaitseväe juhataja, kindral Ants Laaneots.

Kotkaristi teenetemärgi mõõkadega saavad demineerimismeeskonna ülemana mullu NATO operatsioonil Afganistanis 92 lõhkekeha kahjutuks teinud leitnant Martin Meos, Afganistanis vapralt sõdinud kapral Tarmo Lepik ja seersant Andres Soosaar, kes rühma parameedikuna liikus raskelt haavatud Eesti sõdurit abistama üle maa-ala, mis ei olnud veel kõikidest isevalmistatud lõhkekehadest puhastatud.

Kotkaristi teenetemärgi saavad ka kaitseväe õhutõrje heidutusvõime üks loojaid, kolonelleitant Mati Tikerpuu ja major Toomas Susi, kelle tööks oli Ämari lennubaasi arendamine NATOga koostöövõimeliseks lennuväljaks.

Politseinikud ja abistajad

Eesti Vabariik tänab erilise pühendumuse ja sageli vaprusega oma tööd tegevaid politseiametnikke.

Kotkaristi teenetemärgid saavad politsei kaasaegse eriüksuse K-komando üks rajajaid ja juhte, politseimajor Heldur Lomp, erinevaid kuritegusid edukalt ja leidlikult avastanud kriminaalpolitseinik Talis Thal, samuti Ida prefektuuri üks korrakaitsejuhte Ain Kruuse ja kaitsepolitseinik Priit Pastarus.

Eesti Punase Risti teenetemärgi saab üle 40 aasta päästealal tegutsenud Enno Liiber Viljandimaalt.

Samuti saab punase risti teenetemärgi vabatahtlik abistaja Karl Mäesepp, kes 12 aasta jooksul on toonud puudega noortele Soomest ligi poolsada elektrilist ratastooli ja on kaheksa kevade jooksul enam kui 800 keskkoolilõpetajale muretsenud tasuta lõpuriided

Sama masti orden läheb veel pimedate ja vaegnägijate abistajale Sülvi Sarapuu, kes on kirjeldustõlke ja kombatavate raamatute idee Eestisse tooja ja juurutaja.

Eesti Punase Risti teenetemärgi saavad ka Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja ja MTÜ Eesti Vähiliit nõukogu esimees Vahur Valvere, Eestis esimest kopsusiirdamist juhtinud Tanel Laisaar Tartu Ülikooli kliinikumist ning staažikas naistearst Ene Palo.

Ordenid ajaloolastele

Riik tunnustab ajaloo talletajaid. Valgetähe teenetemärgi saavad Tartu Ülikooli õppejõud, arheoloog Ain Mäesalu, kes on ligi 30 aasta jooksul uurinud muinas- ja keskaegseid linnuseid, ning Tartu Jaani kiriku terrakotta-skulptuuride uurija ja pikaajaline teaduslik konserveerija, kunstiteadlane Eve Alttoa.

Valgetähe teenetemärgi pälvis veel üks tuntumaid väliseesti ajaloolasi Toivo Ülo Raun, professor ning Baltimaade ja Soome ajaloo uurija Ameerika Ühendriikide Indiana Ülikoolis.

Maarjamaa Risti teenetemärgi saab aga Peterburi ajaloolane Anatoli Razumov, massirepressioonide uurija, kes on talletanud üle 1500 omaaegses Leningradis hukatud eestlase mälestuse.

Tänuks ja tunnustuseks saavad teenetemärgi ka Juta Saharova ja Leonida Rebane, kes 4. juulil 1941 Kilingi-Nõmme lähedal Liivamäe lahingus astusid koos teiste kohalike vabatahtlikega vastu hävituspataljoni rünnakule, tegutsedes sanitari ja meditsiiniõena.

Õpetajad ja Juškin

Eesti tänab õpetajaid, kes on õhutanud oma õpilastes teadmis- ja tarkusjanu. Valgetähe teenetemärgi saavad Tallinna 53. keskkooli keemiaõpetaja Vladimir Ossipov, Hugo Treffneri gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Hele Kiisel, kutseõpetajate koolitussüsteemi arendaja Ants Tarraste ning kauaaegne eesti keele õpetaja ja õpikute autor Aino Siirak.

Valgetähe teenetemärgi pälvib veel Balti-Vene Uuringute Keskuse direktor Vladimir Juškin.

Barutost Rüütlini

Riiklike teenetemärkidega tunnustatakse Eestile tuntust toonud sportlasi ja treenereid.

Valgetähe teenetemärgi saavad sumomaadleja ja Jaapanis edukalt Eestit tutvustanud Kaido Höövelson, võrkpalli rahvusmeeskonna peatreener Avo Keel ning Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli

Sama masti teenetemärgi pälvib ka maadlustreener Jakob Proovel, puuetega sportlaste ujumistreener Õnne Pollisinski ja rattatreener Erich Perner Pärnumaalt.

Orden Postimehe forograafile

Eesti tänab ka ajakirjanikke, kelle töö ja looming on aidanud avardada meie kõigi maailmapilti.

Teenetemärgid saavad Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder, Eesti Rahvusringhäälingu Narva stuudio toimetaja Jüri Nikolajev ja kauaaegne maakonnalehe Sakala peatoimetaja Eve Rohtla. Auraha pälvib veel mitme aastakümne jooksul Eesti lugu ja inimesi jäädvustanud nüüdne Postimehe fotokorrespondent Peeter Langovits.

Ärimehed ja ametiühingud

Eesti annab teenetemärgid ettevõtjatele, kelle tegevus on aidanud kaasa ka piirkonna arengule.

Autasustatute seas on praeguse põlevkivikeemiatööstuse üks võtmeisikuid Nikolai Petrovitš aktsiaseltsist VKG OIL, AS Viljandi Metall üks juhte Jaak Sulg, ekspordile suunatud ettevõtte AS Lenne üks omanikke Meeli Leeman, kalatööstusettevõtte M.V.Wool looja Mati Vetevool.

Valgetähe teenetemärgi saab ka Eesti Ametiühingute Keskliidu volikogu esimees, sotsiaaldialoogi edendaja Helle-Mai Enniko.

Tublid lihtsad eestlased

Eesti tunnustab kohaliku elu edendajaid. Valgetähe teenetemärgi saavad kodu- ja kultuuriloo uurija Ell Maanso Puurmanist, MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant üks juhte Sirje Vinni ning vabatahtlik kultuuri ja spordi eestvedaja Koerus ja Järvamaal laiemalt Uno Aan.

Valgetähe orden läheb veel Kullamaa kultuurimaja direktorile Loit Lepalaanele, kes on ka kohaliku muusikaseltsi ja kihelkonnamuuseumi asutaja, ning Hiiumaa folkloori uurijale ja kogujale, tantsurühmade juhendajale Helle-Mare Kõmmusele.

Eesti Punase Risti teenetemärgid saavad vabatahtlikud vereloovutajad Asta Aleinik Pärnumaalt, Vambola Sepp Tartust ja Heiki Valdek Tartumaalt, kes kõik on loovutanud verd üle 100 korra.

Meie sõbrad välismaal

Eesti tänab oma sõpru ja toetajaid välismaal.

Maarjamaa Risti teenetemärgi saavad teiste seas Leedu parlamendi asespiikri nõustaja Dainius Dabašinskas kui Eesti-Leedu koostöö jõuline edendaja, Eesti-Saksa koostöö tulemuslik edendaja Hiltrud Kaufmann-Friedrich ning Eesti-Prantsusmaa suhete edendaja Denis Pietton.

Sama karva ordeni pälvivad veel Washingtoni Ülikoolis Balti õpingute programmi üks rajajaid, professor Guntis Šmidchens, Eesti-Soome inseneride koostöö edendaja Ari Impivaara, Briti-Eesti Assotsiatsiooni esimees Neil Macrae Taylor, Jaapani-Eesti kultuuri- ja majandussuhete toetaja Sadayuki Sakakibara ning Eesti-Soome Kaubandusühingu auesimees Erkki Olavi Auvinen.

Eesti teenetemärgi saavad ka Peterburi eestlaste kogukonna üks liidreid Külli Sulg, Moldova Eesti Seltsi asutaja ja Eesti aukonsul Moldovas Igor Gontšarov ning Norra-Eesti Ühingu esimees Else-Jannike Kuum.

President Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril Tartu Ülikooli aulas.

TEENETEMÄRKIDE SAAJATE NIMEKIRI

Riigivapi III klass

Urmas Paet - välisminister

Valgetähe III klass

Kaido Höövelson - sumomaadleja
Rein Munter - tehnikateadlane, Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor
Mare Taagepera - avastusõppe edendaja, Eesti Metsaülikooli arendaja
Toomas Vint - kunstnik ja kirjanik

Valgetähe IV klass

Hannes Altrov - klarnetimängija, Eesti Muusikaakadeemia professor
Rein Einasto - geoloog, Tallinna Tehnikakõrgkooli professor
Kuulo Kalamees - seeneteadlane, Tartu Ülikooli emeriitprofessor
Mati Karmin - skulptor
Avo Keel - võrkpallitreener
Toomas Kiho - ajakirja Akadeemia peatoimetaja
Maarja Kruusmaa - biorobootika arendaja, Tallinna Tehnikaülikooli professor
Enn Loigu - keskkonnateadlane, Tallinna Tehnikaülikooli professor
Olav Maran - kunstnik
Silver Meikar - ühiskonnaelu edendaja
Ain Mäesalu - arheoloog, Tartu Ülikooli õppejõud
Laine Mägi - näitleja ja õpetaja
Ülo Niinemets - keskkonnateadlane, Eesti Maaülikooli professor
Tõnu Oja - näitleja
Jaak Peebo - keeleteadlane
Nikolai Petrovitš - ettevõtja, põlevkivitööstuse arendaja
Jakob Proovel - maadlustreener
Toivo Ülo Raun - ajaloolane, Indiana Ülikooli professor, Ameerika Ühendriigid
Toomas Rein - arhitekt
Tarmo Rüütli - jalgpallitreener
Daniel Erik Schaer - diplomaat
Jaak Sulg - ettevõtluse edendaja
Ants Tael - tantsuõpetaja
Mati Vetevool - ettevõtluse edendaja

Valgetähe V klass

Uno Aan - kohaliku elu edendaja
Eve Alttoa - konservaator, kunstiteadlane
Helle-Mai Enniko - ametiühingutegelane
Igor Gontšarov - Eesti-Moldova suhete edendaja, Moldova
Vladimir Juškin - Balti Vene-uuringute Keskuse direktor
Hele Kiisel - õpetaja ja hariduselu edendaja
Else-Jannike Kuum - Eesti-Norra suhete edendaja
Helle-Mare Kõmmus - rahvakultuuri edendaja
Peeter Langovits - pressifotograaf
Meeli Leeman - ettevõtluse edendaja
Loit Lepalaan - kohaliku elu edendaja, dirigent
Mart Noorma - teaduse populariseerija, Tartu Ülikooli õppejõud
Jaanus Nõgisto - muusik ja telerežissöör
Vladimir Ossipov - õpetaja
Erich Perner - jalgrattatreener
Õnne Pollisinski - ujumistreener, invaspordi arendaja
Eve Rohtla - ajakirjanik
Vaiko Sepper - raamatukogunduse edendaja
Aino Siirak - õpetaja, õpikute koostaja
Külli Sulg - eestluse hoidja Venemaal
Raul Talmar - dirigent
Ants Tarraste - kutseõpetuse edendaja
Heino Tartes - rahvamuusika edendaja
Tiia Teder - ajakirjanik
Uudo Timm - loodusuurija ja -kaitsja
Villu Veski - muusik
Sirje Vinni - kohaliku elu edendaja

Valgetähe medal

Hillar Eelmaa - ajaloo talletaja
Ell Maanso - koduuurija
Jüri Nikolajev - ajakirjanik

Eesti Punase Risti II klass

Vahur Valvere - vähiarst

Eesti Punase Risti III klass

Tanel Laisaar - kopsuarst
Ene Palo - naistearst

Eesti Punase Risti IV klass

Enno Liiber - päästeametnik
Karl Mäesepp - vabatahtlik abistaja
Sülvi Sarapuu - pimedate ja vaegnägijate abistaja

Eesti Punase Risti V klass

Asta Aleinik - vereandja
Vambola Sepp - vereandja
Heiki Valdek - vereandja

Kotkaristi I klass

Ants Laaneots - Eesti kaitseväe arendaja, kindral

Kotkaristi IV klass

Heldur Lomp - politseiametnik
Tõnu Miilvee - kaitsepolitseiametnik
Peeter Oissar - kaitsepolitseiametnik
Priit Pastarus - kaitsepolitseiametnik
Toomas Susi - kaitseväelane, major
Mati Tikerpuu - kaitseväelane, kolonelleitnant

Kotkaristi V klass mõõkadega

Martin Meos - kaitseväelane, leitnant

Kotkaristi V klass

Ain Kruuse - politseiametnik

Kotkaristi kuldrist mõõkadega

Tarmo Lepik - kaitseväelane, kapral
Andres Soosaar - kaitseväelane, seersant

Kotkaristi kuldrist

Uno Jaks - vabadusvõitleja
Arnold Kruusamägi - vabadusvõitleja
Leonida Rebane - vabadusvõitleja
Juta Saharova - vabadusvõitleja
Talis Thal - politseiametnik


Maarjamaa Risti I klass

George Walker Bush - Eesti NATO-ga ühinemise toetaja, Ameerika Ühendriikide president aastatel 2001-2009

Maarjamaa Risti III klass

Ljudmilla Aleksejeva - inimõiguslane, Venemaa
Dainius Dabašinskas - Eesti-Leedu koostöö edendaja
Sadayuki Sakakibara - Eesti-Jaapani kultuuri- ja majandussuhete edendaja

Maarjamaa Risti IV klass

Erkki Olavi Auvinen - Eesti-Soome majandussuhete edendaja
Emmanuel Barbe - Eesti-Prantsuse koostöö edendaja
Hiltrud Kaufmann-Friedrich - Eesti-Saksa koostöö edendaja
Eero Lavonen - Eesti-Soome koostöö edendaja
Benoît Paumier - Eesti-Prantsuse kultuurisuhete edendaja
Denis Pietton - Eesti-Prantsuse koostöö edendaja, diplomaat
Erich Samson - õigusteadlane, Eesti juristide koolitaja ja õigussüsteemi arengule kaasaaitaja, Saksamaa
Guntis Šmidchens - Balti õpingute programmi rajaja, Washingtoni Ülikooli professor, Ameerika Ühendriigid

Maarjamaa Risti V klass

Ari Impivaara - Eesti-Soome inseneride koostöö edendaja
Anatoli Razumov - massirepressioonide uurija, Venemaa
Neil Macrae Taylor - Eesti-Suurbritannia majandussuhete edendaja

Eesti Vabariigi teenetemärkidest saab lähemalt lugeda siit!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles