Itaalia õhuväelased asusid Ämarist valvama Balti riikide õhuruumi

BNS
Copy
Ämari lennubaasi saabusid Itaalia hävitajad F-35.
Ämari lennubaasi saabusid Itaalia hävitajad F-35. Foto: Sigrid Paula Pukk / kaitsevägi

Ämari lennubaasis aset leidnud õhuturbe missiooni vahetustseremoonial andsid Eestist Balti riikide õhuruumi valvanud Saksamaa õhuväelased vastutuse üle Itaalia õhuväelastele.

Esmakordselt osalevad Balti õhuturbemissioonil viienda põlvkonna hävitajad F-35, edastas kaitseväe peastaap.

Tseremoonial osalenud NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Jeffrey L. Harrigian tänas Eestit suurepärase liitlaste vastuvõtu eest. „Te olete osutanud fantastilist toetust igale õhuturbe üksusele, kes siin alates 2014. aastast on paiknenud,“ ütles kindral Harrigian, tänades samuti Saksa kontingenti kaheksakuulise missiooni eest ja soovide edu Itaalia kontingendile.

„On heameel teid näha siin hävitajatega F-35 ja ma olen kindel, et te naudite Balti riikide kaitsmisest nii nagu me oleme seda iga kord teinud,“ ütles kindral Harrigian.

Kaitseminister Kalle Laanet ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem tänasid Saksa õhuväelasi Eesti ja Balti riikide õhuruumi turvamise eest ja tervitasid Itaalia õhujõude, kel seisab ees neljakuuline teenistus. Lisaks toimus Ämaris kahepoolne kohtumine ministri ja Itaalia asekaitseminister Giorgio Mulè vahel.

Laaneti sõnul on algav missioon koos teiste liitlasriikide kohalolekutega NATO idaküljel suurema tähendusega kui kunagi varem. „Venemaa välispoliitika on endiselt agressiivse ning eskaleeriva iseloomuga – seda näitab vene vägede hiljutine liigutamine Ukraina piiridele ja Krimmi. Seepärast peame olema valvsad ja alati valmis heidutama ning kaitsma. Balti õhuturbe missiooni eriline koht NATO heidutushoiakus põhineb poliitilise ühtsuse, jõudude, võimekuste ning, mis kõige tähtsam, pideva reageerimisvalmiduse demonstreerimisel.“

Itaalia asekaitseminister Giorgio Mulè sõnas, et vaatamata pandeemiast tulenevatele raskustele kulgeb õhuturbe missioon suurepäraselt. „Missiooni juhivad valitud vägede kõrged juhid, keda me ei peaks kartma pidada ühtedeks Euroopa parimate seast. NATO õhuturbe jõupingutused ei aita kaasa üksnes tsiviillennunduse ohutusele - te olete alliansi aususe valvurid.“

Eestis õhuturbemissiooni alustav Itaalia 13. lennugrupi (13 Gruppo – Nucleo Tattiche) kodubaasiks on Amendola lennubaas. Ämarisse saabunud hävitajad on lennubaasis valves ööpäevaringselt, sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende. Itaalia on varem Ämaris õhuturbemissioonil osalenud ühe korra 2018. aastal.

Ämarisse saabunud varghävitajate F-35 näol on tegemist ajaloo kõige kallima relvasüsteemiga, mis suudab täita nii hävitus-, luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid. Viienda põlvkonna hävitajana on F-35 eelised lahinguruumis tema hukukindlus ja situatsiooniteadlikkus, mille tagavad vargtehnoloogia, sensorid ja mitmekihiline andmeside.

Tegemist on relvasüsteemiga, mis on osa ühendvägede taktikalisest info- ja juhtimissüsteemist koos võimega tungida vastase õhukaitsesüsteemi ja juhtida teiste hävitajate lahingülesandeid. F-35 suudab lennata kiirusega enam kui 1900 km/h, lennuki põhirelvastusse kuulub GAU-22/A tüüpi 25mm-kaliibriga neljaraudne Gatling-tüüpi automaatkahur, õhk-õhk raketid ja juhitavad õhk-maa pommid, mida saab kanda nii kere sees kui ka klassikalise kerevälise kinnitusega.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus 29. aprillil võttis Itaalia õhuväelt valvekorra üle Hispaania õhuväe lennusalk hävitajatega Eurofighter Typhoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles