Kodus töötamise head ja vead

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodukontoril on omad hüved, kuid see võib kaasa tuua ka ebamugavusi. Forbes tõi välja kodus töötamise eeliseid ja puuduseid.

Kodus töötamise eelised

1. Tööle ei pea sõitma. Selleks peab vaid liikuma voodist laua taha. Ühtlasi tähendab see, et puuduvad autoga seotud kulud ja ei pea ostma bensiini, mille hind taas järjest tõuseb. Ka ei kulu raha ühistranspordile või jalgrattale.

2. Oled iseenda ülemus. Sa pole mitte ainult ülemus, vaid oled ka päris vahva sell. Kui tahad, alustad tööd pisut hiljem. Kui tahad, nosid arvuti taga küpsiseid või allkirjastad lepinguid öösärgis.

3. Pidev eneseleidmine. Su töö ei ole kindlalt piiritletud ja ei muutu ahistavaks. Kui oled tüdinenud teatud aspektidele keskendumast, võid oma fookust vahetada. Saad produktiivselt oma teadmisi ümber kujundada, kohanduda turuolukorrale ja seejuures õnnelik olla.

4. See on inimlikum. Inimaju keskendub ühele asjale paremini tund kuni poolteist tundi järjest. Kellast-kellani orjatöö ei soodusta tegelikult produktiivsust. Kui sul on võimalik vahepeal millelegi muule mõelda ning tööga edasi tegeleda siis, kui oled valmis, tähendab see seda, et töötad oma ajuga, mitte selle vastu.

5. Kontroll, kontroll, kontroll. Mõni inimene ei talu kuidagi seda, kui talle öeldakse, mida ta tegema peab. On neid, kes ei sobi meeskonda. Kui sulle meeldib mängida jumalat ja ise oma elu juhtida, võib kodune töö sulle väga sümpaatne olla.


Kodus töötamise puudused

1. Pidev ärevus. Arvad, et kontoritöö on närvesööv? Kui oled kodus iseenda ülemus, ei ole sul turvalist kindlustunnet. Said sel kuul hästi hakkama, kuid mis saab järgmisel kuul? Kas arved tasutakse? Kas majandus püsib? Raske võib olla taluda teadmatust ja stressi, mis kaasneb ise enda eest vastutamisega.

2. Üksindus. Saad kodus olles rohkem aega veeta lastega, kuigi nad võivad ka töötegemist suuresti segada. Kodust väljumiseks ei ole erilist põhjust. Kodus töötajal on üksildane elu, ära jäävad vestlused töö kööginurgas ja töösõbrad. Pole ajendit, mis sunniks arvuti tagant lahkuma ja suhtlema.

3. Iseenda motiveerimine on raske. Tavaliselt need, kes tahavad hirmsasti koduseks töötajaks jääda, ei kujuta ettegi, mida see täpselt endast kujutab. Lihtsam on neil, kes on oma loomult töönarkomaanid, või kes on väga kindlalt teatud eesmärgis kinni. Hoolimata sellest, kui hästi läheb, on mõnikord end väga raske motiveerida. Kui sa tead, et ei saaks sellega hakkama, on kindlam valida töö, kus keegi on juhendajaks.

4. Oled iseenda sekretär. Enda ülemuseks olemine tähendab ka seda, et kannad nii-öelda mitut mütsi. Pead mõnikord hakkama saama väga erinevate valdkondadega.

Kodus töötamisega saavad paremini hakkama need, kes suudavad vastu panna televiisorile ja külmkapile. Selleks on vaja teatud iseloomujooni, et iseseisval tööl oleks ka tulemusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles