Erakondade reitingud: Reformierakond kaotas ja EKRE kasvatas toetust (8)

BNS
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Madis Veltman / Postimees

Erakondade reitingud näitavad, et liidrikohal jätkav Reformierakond on viimase nädalaga toetust kaotanud, samal ajal on kolmandal kohal olev Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) toetust kasvatanud ning on kandadele astumas teisel kohal jätkavale Keskerakonnale.

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti ASi küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 30,1 protsenti, Keskerakonda 19,9 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Nädalaga langes Reformierakonna toetus 1,3 protsendipunkti võrra ning peaministripartei on kaheksa nädalat kestnud langustrendiga kaotanud 4,7 protsendipunkti toetusest. Keskerakonna toetus nädalaga ei muutunud ning EKRE toetus kasvas 1,2 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 13,5 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) seitsme protsendiga ning Isamaa 5,6 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 50,7 protsenti ja opositsioonierakondi 32,1 protsenti.

Teadur Martin Mölder tõdeb, et viimase kahe aasta jooksul langes Reformierakond viimati nii kiiresti ja nii järsult eelmise aasta veebruaris ja märtsis koroona leviku ja eriolukorra väljakuulutamisega paralleelselt. «On näha, et peaministrierakond on jätkuvalt kiiresti kaotamas valitsuse moodustamisel saadud toetuskrediiti,» märkis Mölder.

«Naiste hulgas on Reformierakonna toetus ikka veel varasemast oluliselt kõrgem kui meeste seas. Kui «Kaja efekt» maha arvata, siis oleks Reformi toetus ilmselt veel paari protsendipunkti võrra madalam,» ütles Mölder.

Samal ajal on püsinud kõikide teiste erakondade toetajaskondade absoluutarvud kas võrdlemisi stabiilsed või on isegi kasvanud. «See annab kinnitust selle kohta, et vähemalt osad valijad, kes toetasid Reformierakonda siis, kui nad opositsioonis olid, on nüüd oma erakondlikust eelistusest loobumas. On tõenäoline, et osa Reformierakonna toetajatest on muutnud oma eelistuse ka Eesti 200 ja üksikud sotsiaaldemokraatide kasuks. Viimaste toetus on viimastel nädalatel vaevumärgatavalt kosunud,» lisas Mölder.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles