Eesti tõstatab ÜROs teema lastekaitse kohta pandeemia ajal relvakonfliktides

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Sven Jürgenson.
Sven Jürgenson. Foto: UN Photo/Manuel Elias

Täna, 7. mail peetakse ÜRO Julgeolekunõukogus Eesti eestvõttel mitteametlik virtuaalistung, kus räägitakse laste kaitsest konfliktis Covid-19 pandeemia tingimustes. Istungit juhib Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson.

Jürgensoni sõnul on kohtumise eesmärk hinnata Covid-19 pandeemia mõju lastevastastele rikkumistele ning nende jälgimisele maailma eri konfliktides.

«Covid-19 pandeemia on toonud veelgi suuremaid katsumusi nendele, kes on konfliktide tõttu juba niigi haavatavas olukorras. Nende hulka kuuluvad eeskätt lapsed. Eesti jaoks, kes on ÜRO Julgeolekunõukogu valitud liige, on laste kaitse väga tähtsal kohal,» ütles Jürgenson.

Lapsed kogevad relvakonfliktides sageli kõige julmemat kohtlemist. Laste tapmise ja vigastamise kõrval on endiselt levinud ka lapssõdurite värbamine, lastevastane seksuaalvägivald, laste röövimine, koolide ja haiglate ründamine, humanitaarabi juurdepääsu takistamine.

Suursaadiku sõnul korraldab Eesti julgeolekunõukogu eesistujana juunikuus teisegi istungi, kus käsitletakse selle teema üldiseid arenguid.

Istungi peakõnelejad on relvakonfliktidest mõjutatud laste küsimustega tegelev ÜRO peasekretäri eriesindaja Virginia Gamba, ÜRO rahuoperatsiooni Kongo Demokraatlikus Vabariigis (MONUSCO) asejuht Khassim Diagne, ÜRO Afganistani poliitilise missiooni (UNAMA) inimõiguste teenistuse juht Fiona Frazer, UNICEFi esindaja ning Save the Children Lääne- ja Kesk Aafrika piirkondliku büroo direktor Philippe Adapoe.

Istungi kaaskorraldajad on ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed Prantsusmaa, Iirimaa, Keenia, Norra, Niger, Saint Vincent ja Grenadiinid, Ameerika Ühendriigid, Tuneesia, Vietnam, Ühendkuningriik, Belgia, Kanada, Rootsi ning Saksamaa.

Kohtumist saab jälgida YouTube'i kanali, ÜRO WebTV ning Facebooki kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles