Alates aasta algusest on enim toetust kasvatanud EKRE (21)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Konstantin Sednev

Alates aasta algusest on kõige enam toetust kasvatanud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), kes jätkab siiski Reformierakonna ja Keskerakonna järel populaarsustabelis kolmandal real, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitlusest.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 30,7 protsenti, Keskerakonda 20,2 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19,4 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Nädalaga ühegi erakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud. Liidrikohal olev Reformierakond on kahe kuuga kaotanud 4,8 protsendipukti oma toetusest, kuid nende reiting on praegu ligi kaks protsenti kõrgem kui aasta alguses.

Keskerakonna toetus on alates märtsi keskpaigast püsinud stabiilselt 20 protsendi lähedal, kuid aasta algusega võrreldes on praegune toetus 1,6 protsendipunkti madalam.

Kolmandal kohal oleva EKRE toetus on alates märtsi algusest olnud pidevalt 19 protsenti lähedal või üle selle. Võrreldes aasta algusega on rahvuskonservatiivide praegune toetus 5,1 protsendipunkti kõrgem, mis teeb neist sel aastal enim toetust kasvatanud erakonna.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 13,9 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,2 protsendiga ning Isamaa 5,3 protsendiga. Eesti 200 on alates märtsi lõpust kasvatanud oma toetust 2,8 protsendipunkti võrra, kuid aasta alguse rekordtasemest on nende toetus 2,6 protsendipunkti madalam. SDE ja Isamaa praeguse ja aasta alguse toetuse erinevus on vähem kui üks protsendipunkt.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 50,9 protsenti ja opositsioonierakondi 31,9 protsenti.

Meestel ja naistel erinev eelistus

Teadur Martin Mölderi sõnul tõusis Reformierakonna toetus pärast Kaja Kallase valitsuse moodustamist oluliselt naiste, aga mitte meeste hulgas. Meeste seas on Reformierakonna toetus alates aprilli algusest hoopis langenud. Samal ajal on EKRE oma toetust meessoost valijate hulgas märkimisväärselt kasvatanud.

«Selle tulemusena oleme viimasel kahel nädalal näinud olukorda, kus meeste hulgas on kõige suurema toetusega erakond EKRE. Tõsi, statistiliselt need toetusnumbrid ei erine üskteisest, kuid märkimisväärne on see olukord siiski,» märkis Mölder.

Naiste hulgas on selgelt kõige populaarsem erakond Reformierakond, järgneb märkimisväärse vahega Keskerakond. Seejärel on jälle tükk tühja maad ning 10 ja 15 protsendi vahel võistlevad kolmanda ja neljanda koha pärast Eesti 200 ja EKRE, nentis Mölder.

Tema sõnul on Eesti parteisüsteemis praegu ainult kaks erakonda, kes apelleerivad võrdsel määra nii meeste kui ka naiste hulgas: Eesti 200 ja Isamaa. «Enne Kallase valitsust oli see nii ka Reformierakonnaga. Kõikide teise puhul näeme selget toetuse soolist jaotust,» lisas Mölder.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles