Ratas tahetakse kutsuda korruptsioonivastase erikomisjoni ette (51)

Alexandra Saarniit
Copy
Riigikogu esimees Jüri Ratas.
Riigikogu esimees Jüri Ratas. Foto: Ain Liiva

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Eduard Odinets teeb komisjonile ettepaneku kutsuda endine peaminister Jüri Ratas esimesel võimalusel komisjoni ette, et Ratas annaks aru oma tööväliste ja ilmselt erahuvides tehtud kulutuste asjus, mille maksis kinni riigikantselei.

«Tänase Eesti Ekspressi artiklis toodud Ratast ja peaministri bürood puudutavad faktid tekitavad tõsiseid kahtlusi eelmise peaministri kulutuste seaduslikkuses ja riivavad sügavalt paljude inimeste õiglustunnet. Välja toodud tõsiasjad pole mitte ainult eetiliselt taunitavad, vaid on ka korruptsioonihõngulised. Jutt käib avaliku raha sihipärasest kasutamisest,» sõnas sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluv Odinets, lisades, et komisjoni otsene kohus on kuulata ära Ratase selgitused ja teha siis oma järeldused.

Odinets avaldas lootust, et ka teised erikomisjoni liikmed on sellise istungiga päri. «Eeldan, et poliitilised kaalutlused ei saa siin takistuseks ja juba homme on võimalik esitada Ratasele komisjoni ametlik kutse,» lisas Odinets.

Ratas: hilistel tundidel tuleb osalejatele midagi pakkuda

Ratas sõnas ühismeedias, et töötas kõigi Eestimaa inimeste peaministrina ning tegi seda enda sõnul südamest ja ettenähtud piirides. 

Jüri Ratas Setumaal.
Jüri Ratas Setumaal. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-Eesti Postimees

«Mul oli au töötada Eesti Vabariigi peaministrina rohkem kui neli aastat ja tänan südamest kõiki, kes sel teel mind toetasid. Valitsusjuhi ametit pidades järgisin alati nii eetilisi ja seaduslikke piire kui ka oma südametunnistust ja tõekspidamisi. Sisustasin kogu peaministri töö nii, et mul oleks võimalik seista Eestimaa inimeste eest parimal moel.»

Ratase sõnul ei küsi valitsusjuhi amet kellaaega ega nädalapäeva, vaid töötada tuleb pidevalt, tähendades suhtlust inimestega, et üheskoos lahendused leida. «Olen andnud parima, et inimestega arutleda ja neid kuulata, tänada ja tunnustada, märgata ja meeles pidada. Nii valitsusliidus ja Stenbocki majas kui ka väljaspool valitsust ja kõikjal Eestis, tihtipeale nädalavahetuseti ja hilisõhtuti,» rääkis Ratas.

«Igapäevatöös olen lähtunud tavapärastest põhimõtetest – sünnipäevadel on viisakas inimesi meeles pidada, õhtustel hilistundidel koosolekuid pidades tuleks osalejatele ka midagi õhtusöögiks pakkuda jm. Lisaks ametlikele nõupidamistele ja kohtumistele tuleb käia ka inimestel külas, arutada küsimusi vabamas õhkkonnas,» ütles Ratas, kelle sõnul on need tema põhimõtted ja arusaamad, millest on aastate jooksul lähtunud.

Ratas lisas, et pea ööpäevaringselt käinud töö eeldas tema poolt paljude teiste inimeste kaasamist ka nendel aegadel, mil nad võinuks olla perega kodus. «Julgestusest ja protokollilisest toest ei ole selles ametis võimalik loobuda. See on tähendanud ka vastavaid toitlustus- ja ööbimiskulusid tervele delegatsioonile. Ringsõitudeks, mil toitlustus oli vaid osaline, on riigikantselei ostnud kaasa kõigile osalejatele mõeldud söögid ja joogid. Nii ametiajal kui ka praegu on mul vaid siiraid tänusõnu kõigile töökaaslastele, kes olid valmis seda tööd tegema.»

«Esimesest hetkest peaministrina on olnud selge, et valitsuse ja erakonna tegemised ning mõistagi isiklikud kulud tuleb lahus hoida ja kinni tuleb pidada peaministrile ettenähtud esinduskulude eelarvest. Neist piiridest olen ka kinni pidanud. Olen töötanud peaministrina südamest ning järginud kõiki minule teadaolevaid reegleid ja häid tavasid,» kinnitas Ratas. 

Kommentaarid (51)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles