Leedu pealinnas protestisid tuhanded samasooliste liitude vastu (6)

Copy
Meeleavaldus Vilniuses.
Meeleavaldus Vilniuses. Foto: AFP/SCANPIX

Tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Leedu pealinnas Vilniuses meelt eelnõu vastu, mis seadustaks samasooliste kooselu.

Samasooliste tsiviilpartnerluse õigusliku tunnustamise eelnõu algatas avalikult homoseksuaalne parlamendiliige Vytautas Raskevičius. Parlament arutab dokumenti järgmisel kuul.

Politsei sõnul osales nõndanimetatud marsil perede kaitseks kümneid tuhandeid inimesi, seda hoolimata koroonapiirangute raames kehtestatud avalike kogunemiste keelust ja nakkuste kasvust.

President Gitanas Nausėda tegi üritusega seoses avalduse, mille kohaselt peab igasugune samasooliste paaride tunnustamine olema kooskõlas põhiseadusega, mis sätestab abielu mehe ja naise liiduna.

Protestijad näevad samasooliste liitudes ohtu traditsioonilistele pereväärtustele.

Eurobaromeetri 2019. aasta uuringu kohaselt vastustas samasooliste liitude õiguslikku tunnustamist 70 protsenti leedulastest. Tegemist on ühe suurima vastuseisuga geiõigustele kogu Euroopa Liidus.

Uue seaduse eesmärk on anda LGBT paaridele pärimisõigus, ühisvaraõigus, menetlustagatised ja võimalus oma perekonnanime muuta, kuid kohaliku meedia andmeil ei sisalda see õigust lapsendada.

«See ei ole vastuvõetav mulle, mu lastele ja mu lapselastele,» lausus 55-aastane Alfredas, kes ei soovinud oma perekonnanime avalikustada.

Eelnõu on lõhestanud konservatiivide juhitava valitsuse, kuid võib siiski koguda läbiminekuks piisava toetuse valitsevate liberaalide ja opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide poolt.

Valitsuskoalitsiooni liberaalid tahavad ka ratifitseerida Istanbuli konventsiooni, mille eesmärk on kaitsta naisi vägivalla eest.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles