Otsepilt ⟩ Laanet vastab riigikogus Isamaa arupärimisele (14)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet.
Kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Sander Ilvest

Kaitseminister Kalle Laanet vastab tänasel riigikogu istungil Isamaa fraktsiooni arupärimisele. Istung algab kell 15. Lisaks vastavad riigikogulaste küsimustele vaktsineerimise korraldamise kohta tervise- ja tööminister Tanel Kiik, rahumeelsete valitsusvastaste meeleavalduste mahasurumise kohta siseminister Kristian Jaani. 

Isamaa küsimuste keskmes on riigikaitsekulude kasvu vähenemine võrreldes eelmise valitsuse poolt kokku lepitud RESiga. Arupärimises tuuakse välja, et võrreldes eelmise koalitsiooni poolt heaks kiidetud RESiga vähendab Kaja Kallase valitsus kaitsekulusid 2022. aastal 16,6 miljoni, 2023. aastal 16,6 miljoni ning 2024. aastal 20 miljoni euro võrra.

«Nädalavahetusel andis kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem teada, et kaitseväe ligi 5000 teenistuja arvu vähendatakse 200 võrra. Kui seni on valitsus üritanud väita, et kaitsekulusid ei vähendata siis nüüd hakkame nägema juba valitsuse otsuste konkreetseid tagajärgi,» ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Seederi sõnul näitab valitsuse üleolevat suhtumist asjaolu, et kärbete tõttu on asutud rikkuma varasemaid kokkuleppeid. «2002. aastal allkirjastasid Eesti Vabariigi Valitsus ja Eesti Kirikute Nõukogu ühishuvide protokolli, millega nähti kaitseväes ette kaplaniteenistus. Lepingud kuuluvad täitmisele ja lepingute ühepoolne lõpetamine ilma eelnevalt isegi läbi rääkimata on kultuuritu ja väljendab valitsuse üleolevat ja ükskõikset suhtumist Eesti kaitsejõududesse,» ütles Seeder.

«Isamaa ei kavatse seda vaikides pealt vaadata. Riigikaitse toetub eelkõige kaitsetahtele ning kaplaniteenistuse ja Kaitseväe orkestri likvideerimine on just kaitsetahte õõnestamine,» rõhutas ta.

Isamaa küsimused Laanetile

1. Kas ja millisel viisil on rahvusvaheiine juigeolekuolukord muutunud, et erinevalt oma varasemast seisukohast toetasite kaitsekulutuste vähendamist?

2. Riigikaitsevaldkonnas ja kaitsehangetes on oluline stabiiisus, sest uute kaitsevõimekuste vaijaarendamine on pikaajaline tegevus. Miks nõrgestab valitsus Eesti riigikaitse pikaajalist planeerimist?

3. Kärped riigikaitses tähendavad, et kaitseministeeriumi vastutusalas tuleb paratamatult ära jätta teatud investeeringud või kulutused. Millised konkreetsed tegevused või investeeringud jäetakse järgmistel aastatel tegemata võrreldes eelmise koalitsiooni poolt heaks kiidetud RES-iga?

4. RES-is nähakse 2025. aastal uue Tallinna Miinisadama müüki ja seal paikneva mereväe võimalikku kolimist. Millistest kaalutlustest lähtudes Taiiinna Miinisadama müüki kavandatakse?

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles