VIDEO ⟩ PPA orkester väriseb kärpe hirmus (1)

Indrek Ojamets
, reporter
Copy
PPA orkester Eesti Vabariigi 101. aastapäeva kaitsejõudude paraadil Vabaduse väljakul.
PPA orkester Eesti Vabariigi 101. aastapäeva kaitsejõudude paraadil Vabaduse väljakul. Foto: Mihkel Maripuu

Eile selgus, et ühe võimaliku kokkuhoiukohana kaalutakse politsei- ja piirivalveameti orkestri kaotamist sarnaselt kaitseväe orkestriga. Muusikud on nördinud ning mitmed oma ala professionaalid võivad tööst ilma jääda.

«Võiks öelda, et tegemist on kultuurimõrvaga,» märkis Kalev Konsa, kes on PPA orkestris 28 aastat saksofoni mänginud. Aastate jooksul on ta orkestrandina näinud vaest vabariigi algusaega ja üleilmset majanduskriisi ülemöödunud kümnendi lõpul. «Otseselt orkestri eksistentsi kallale pole kunagi mindud. Seda enam ajab praegu tigedaks, et Eesti vabariigi algusaastatel, kui olid väga rasked ja keerulised ajad, suutsime üleval pidada kolme orkestrit: oli politsei orkester, piirivalve orkester ja kaitsejõudude orkester,» ütles Konsa. Politsei- ja piirivalveorkester ühendati 2010. aastal ning toona jäi samuti umbes ühe orkestri jagu muusikuid tööta.

Üksnes orkestrimuusiku tööga Konsa leiba ei teeni, lisaks sellele on ta Tabasalu muusikakooli direktor. Konsa märkis, et politsei- ja piirivalveorkestri muusikutest umbes pooltel on juures ka pedagoogitöö teenistus. Puhkpilliõpetaja amet on aga niisugune, et sageli õpetatakse kolme-nelja õpilast ning sellest teenitud palk pole kuigi märkimisväärne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles