Eesti õpetaja – tippspetsialist rahvusvahelisel tööturul!

Copy
Anna Golubeva, Narva kolledži vilistlane. Narva kolledži mitmekeelse hariduse keskuse juhataja.
Anna Golubeva, Narva kolledži vilistlane. Narva kolledži mitmekeelse hariduse keskuse juhataja. Foto: TÜ Narva kolledž

Õpetaja elukutse puhul on jätkuvalt levinud ettekujutus alamakstud ja tööga vaevatud inimesest, kelle töö on rutiinne ja igav ning piirdub tavaliselt vaid klassiruumis tuima ja kurnatud näoga tunni andmisega. Täna liigub aga Eesti haridusmaastik suunas, kus koolidesse jõuavad üha enam õpetajad, kes on kogukonna arvamusliidrid ja oma valdkonna tippspetsialistid.

“Tõsi, õpetaja töös on tegevusi, mis korduvad päevast päeva ja aastast aastasse. Aga olgem ausad – nimetage palun valdkond, kus seda ei esineks? Ka maailma kõige glamuursemate ametite pidajad võitlevad argipäevase rutiinsusega. Küsimus on ju hoopis selles, et kuidas ja kas suudab õpetaja igasse päeva sisse põimida väikese ‘kiire’, mis asetaks asjad uude valgusesse,” avab õpetajatöö mitmekülgseid tagamaid Narva kolledži mitmekeelse hariduse keskuse juhataja Anna Golubeva.

Eesti õpetajad on kujunenud rahvusvaheliselt tunnustatud tippspetsialistideks, kes liiguvad riigist riiki ja jagavad oma kogemusi ning oskuseid läbi erinevate projektide laias maailmas. Võib-olla kõlab see üllatavalt, aga need spetsialistid on just keeleõpetajad. Ennekõike keeleõpetajad, kes on saanud hariduse ja oskuse lõimitud keele ja aineõppe valdkonnas, mille laiem eesmärk on mitmekeelsuse arendamine ja keelepädevuse kujundamine läbi keelte õpetamise. “Mitmekeelsus on oskus, mis aitab läbi lüüa tööturul ning suhelda üle maailma. Keeleoskused on Euroopa haridusala ehk European Education Area peamine fookus. Selle tulevikuvisiooni ühe osana edendab Euroopa Komisjon mitmekeelsust ja keelepädevuse kujunemist läbi keeleõppe metoodika kvaliteedi parandamise,” kirjeldab Golubeva keeleõppe ja mitmekeelsuse olulisust. Suurem eesmärk keeleõppe kontekstis on, et kõik Eli kodanikud õpiksid vähemalt kahte võõrkeelt ja alustaksid keele õppimist juba varajases nooruses. Selle eesmärgi elluviimine tekitab lähiaastatel suurema nõudluse vastava kvalifikatsiooniga innovatiivsete ja loominguliste keeleõpetajate järele.

“Keeleõpetaja on tegelikult tippspetsialist, kes annab koolis keeletunde, aga lisaks osaleb rahvusvahelistes koostööprojektides, mis räägivad keeletundlikust õpetamisest, õppija-kesksest lähenemisest, autentsete keeleõppe matejalide loomisest ja kasutamisest koolis ning loomulikult võõrkeelte õpivõimaluste arendamisest ja avardamisest,” julgustab Anna Golubeva keeleõpetaja töö väljakutsetest ja võimalustest kinni haarama.

Eestis tegeleb aastaid mitmekeelse hariduse õpetamisega Tartu Ülikooli Narva Kolledž. Tegemist on Tartu Ülikooli regionaalse kolledžiga, millel on üle 20 aasta kogemust kaasaegselt mõtlevate ja uuemeelsete õpetajate ettevalmistamisel, kes oskavad rakendada mitmekultuurilise hariduse visiooni nii keelekümbluse- kui tavaklassides. Mitmekeelne- ja mitmekultuuriline haridus tagab sõltumata keelelisest, rahvuslikust ja kultuurilisest taustast täieliku kaasatuse õppeprotsessi ning aitab omandada kvaliteetse hariduse.

Kui tunned huvi õpetaja elukutse vastu ja tõmmet keelte vastu ning hinges on soov panustada rahvusvahelisse haridusalasesse koostöösse, siis kindlasti tutvu lähemalt Tartu Ülikooli Narva Kolledži õpetajakoolituse õppekavaga „Keeled ja mitmekeelsus koolis“. Selle õppekava läbinud üliõpilased saavad Tartu Ülikooli bakalaureuse kraadi ning väga hea ettevalmistuse õpingute jätkamiseks magistriõppes. Narva kolledž pakub oma üliõpilastele väga head ja huvitavat õppeprogrammi ning põnevat elukeskkonda Narvas. Kolledž tegutseb Euroopa ühes huvitavamas õppehoones ning õpingute aegne elukoht on tuttuus basseiniga hoone.

Narva kolledžis saab lisaks õpetaja elukutsele õppida ka noorsootööd, ettevõtlust ning infotehnoloogiat. Vaata lähemalt www.narva.ut.ee/sisseastumine või tule ja tutvu suvel nii Narva linna kui kolledži endaga – kooli uksed on alati kõigile avatud!

Narva kolledž, see on enam kui ülikool!

Copy
Tagasi üles