Ratas: pole põhjust arvata, et Arenguseire Keskus lõpetab töö

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu esimees Jüri Ratas (KE) vastas kärpesurve alla langenud Arenguseire Keskuse tuleviku nimel muret tundvale rektorite nõukogule, et pole põhjust arvata, nagu keskus suletaks.

«Pole alust väita, et Arenguseire Keskus lõpetab tegevuse,» sõnas Ratas ühismeedias.

Ta märkis, et solidaarselt teiste valitsusasutustega on parlament saanud ülesande leida kokkuhoiuvõimalusi ning riigikogu kantselei peab kokku hoidma ligi pool miljonit eurot.

«Esimesed arutelud riigikogu juhatuses ja kantseleis on peetud, kuid lõplikud otsused võtavad veel aega. Seejuures on minu jaoks selge, et tuleb säilitada Arenguseire Keskuse funktsioon ja tegutsemisvõimekus. Niiviisi jääb riigikogu liikmetele võimalus teha otsuseid tõenduspõhiselt – olemasolevatest teadmistest, täiendavatest uuringutest ja tulevikustsenaariumitest lähtuvalt,» sõnas ta.

Ratas lisas, et mõistagi eelistaks ta eelarve suurendamise arutelusid ja loodab, et tänu majanduse kiirele taastumisele selline võimalus augustis ka tuleb. «Praegust ülesannet võtan võimalusena vaadata üle parlamendi tööga seotud kulud ja vajadused. Kuni alustatud arutelud pole läbi ja riigieelarve koostamine pole alanud, soovin meile kõigile rahulikku meelt, et saaksime üheskoos parimad lahendused leida,» nentis Ratas.

Sotsiaaldemokraadid: Arenguseire Keskuse kärpimise asemel tuleb vähendada saadikute kuluhüvitisi

Sotsiaaldemokraadid tahavad täna algatatud riigikogu liikme staatuse seaduse muutmisega päästa väljasuretamisest Arenguseire Keskuse. Lahendusena näevad nad saadikute kuluhüvitiste vähendamist kolmandiku võrra ja kokku hoitud raha suunamist keskusele, et ei kaoks ära pikaajaline vaade Eesti arengu sõlmprobleemidele.

Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Madis Veltman/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

«Kui riigikogu kulusid on tõesti vaja koomale tõmmata, siis ei tohi see mingil juhul tulla selle keskuse suretamise hinnaga,» leiab Jevgeni Ossinovski. «Teadmispõhine otsustamine ning selle tarbeks vajaliku analüütilise baasi arendamine peaks olema parlamendi prioriteet. Avalikkus ja riigikogu vajavad väärtuslikku vaadet Eesti arengu sõlmküsimustele,» selgitas ta.

Sotside algatatud eelnõu langetab kuluhüvitise ülempiiri 30 protsendilt riigikogu liikme ametipalgalt 20 protsendini riigikogu liikme ametipalgani. Vastav säte kehtiks riigikogu praeguse koosseisu lõpuni. Nii kukub kuluhüvitiste igakuine maksimumsumma 1320 eurolt 880 eurole, mis võimaldab säästa pool miljonit eurot. Just selles mahus on valitsus otsustanud riigikogu eelarvet kärpida.

Riigikogu juhatuse liikmete, kelle käsutuses on autod ja autojuhid, kuluhüvitised kukuvad eelnõu järgi poole võrra.

Teiste seas on Arenguseire Keskuse kaitseks välja astunud rektorite nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles