Naljakas koeraraha Dogecoin - milles peitub tema fenomen?

Change
Copy
Foto: Change

Ereda komeedina krüptorahade ladvikusse tõusnud Dogecoin on kahtlemata üks käesoleva aasta kuumimaid krüptorahasid, olles armastatud nii tiktokkerite kui miljardärist ärimeeste hulgas. Mis aga peitub selle meem-krüptoraha taga ning miks omistatakse talle nii suurt väärtust?

 

Dogecoin - kas nali või tõsiseltvõetav krüptoraha?

Shiba Inu koerast inspireeritud Dogecoin (DOGE) sai alguse nalja-krüptorahana 2013. aastal, kui programmeerijaid Jackson Palmer and Billy Markus tahtsid selle loomisega naeruvääristada altcoinide rohkust krüptoturul. Täna on Dogecoin palju enamat kui pelgalt nali, sest tema turukapital on ületanud 60 miljardi dollari piiri, mis reastab ta veebilehe Coinmarketgap andmetel krüptorahade edetabelis 5. kohale Bitcoini, Ethereumi, Binance Coini ja Cardano järel. Kui eelnevatel aastatel on Dogecoini hind olnud tugevalt alla ühe sendi, siis käesoleva aastaga on selle hind tõusnud uskumatuna tunduvad 100 korda, kaubeldes 0,5 dollari juures.

Dogecoini kohta tuleks veel teada, et erinevalt Bitcoinist, ei ole Dogecoini maksimaalne kogus fikseeritud, kuid sarnaselt Bitcoinile on Dogecoinil oma plokiahel, kus uued Dogecoinid saadakse kaevandamise meetodil. Hetkel on ringluses ligikaudu 130 miljardit DOGE-i.

Meemikultuur, TikTok ning Elon Musk - võtmetegurid, mis juhivad DOGE-i hinda

Dogecoini edu rajaneb paljuski meemikultusele ja sotsiaalmeediale. Vaimukas meem-krüptoraha pälvib erinevatel sotsiaalmeedia platvormidel tähelepanu paremini kui näiteks mõni tehnilise olemusega “igavam” krüptoraha. Tänapäeva sotsiaalmeedia tarbijad peavad lugu killukesest huumorist ning tänu sellele on Dogecoinile tekkinud arvestatav jälgijaskond - see omakorda kujundab tema hinda. Näiteks eelmisel aastal kogus populaarsust video, kus üks TikToki kasutaja kutsus oma jälgijaid ostma 25 dollari eest Dogecoini, öeldes et kui DOGE-i hind tõuseb 1 dollarini, on igaüks teeninud 10 000 dollarit.

Dogecoin pole aga ainult tiktokkerite ja juutuuberite mänguasi. Oma koeraraha-lembuse poolest on tuntud ka miljardärist ettevõtja Elon Musk, keda võib pidada sisuliselt Dogecoini patrooniks. Paistab, et hr. Musk ei taha mitte ainult rakette kosmosesse läkitada, vaid ka Dogecoini hinna “kuule viia”, sest iga kord kui mees Dogecoini kohta säutsub, reageerib ka selle hind. Tesla looja ühe viimase Twitteri kommentaari kohaselt töötab ta lausa Dogecoini arendajatega koos, et parandada süsteemi tehingute efektiivsust.

Lisaks Muskile näeb Dogecoinis tulevikku veel Dallas Mavericksi omanik ja telenägu Mark Cuban. Mees on oma korvpalliklubis võtnud Dogecoini kasutusele ühe maksevahendina, öeldes et Dogecoin on ainus krüptoraha, mida inimesed päriselt kasutavad.

Dogecoini edust soovivad tükikest saada ka kauplemiskeskkonnad. USA suurim krüptorahabörs Coinbase andis teada, et plaanib lähitulevikus Dogecoini oma valikusse lisada. Kui Coinbase’i aktsiaid on noteeritud Nasdaqi börsil, siis Eestis on oma krüptofirma, millesse saab investeerida otse mobiilirakendusest. Change on algajasõbralik kauplemisrakendus, mis teeb investeerimise lihtsamaks kui kunagi varem. Change’i kasv on seni olnud üsna muljetavaldav - veel eelmise aasta oktoobris oli ettevõtte väärtuseks 16 miljonit eurot, kuid viimase kolmveerand aastaga on see ületanud 150 miljoni piiri. Change’i eesmärk on saada EL-is enim kasutatavaks investeerimisrakenduseks väärtusega miljard dollarit.

Investeeri Eesti järgmisse ükssarvikusse ja laadi alla Change’i rakendus siit!

Copy
Tagasi üles