Kallas arutab EL liidritega vastusamme Valgevene ametivõimudele (3)

Brita-Maria Alas
Copy
Peaminister Kaja Kallas Stephen Sackuri küsimustele vastamas.
Peaminister Kaja Kallas Stephen Sackuri küsimustele vastamas. Foto: Stenbocki maja

Peaminister Kaja Kallas osaleb täna ja homme erakorralisel Euroopa Ülemkogu kohtumisel, kus otsustatakse vastusammud Valgevene ametivõimudele, kes sundisid pühapäeval Minskis maanduma reisilennuki, et pidada kinni lennul viibinud ajakirjanik Roman Protasevitš.

Euroopa Ülemkogu kohtumisel arutatakse lisaks ka koroonapandeemia meetmete, kliimamuutuste ja Venemaaga suhete teemal. 

Kallase sõnul peab Euroopa Liit Valgevene tegevusele ühiselt vastama. «Protasevitši juhtumi näol pole tegemist pelgalt rahvusvahelisele tsiviillennundusele põhjustatud ohuga, vaid riiklikult initsieeritud inimrööviga. Ülemkogu peab täna andma Valgevenele väga selge ja tugeva vastuse, et taoline kuritegu on tsiviliseeritud maailmas täiesti vastuvõetamatu. Sellele peab järgnema selge karistus sanktsioonide ja muude võimalike meetmete näol, mis puudutavad Valgevene õhuruumi kasutamist rahvusvahelisteks lendudeks,» rõhutas ta ja kutsus Valgevene ametivõime viivitamatult vabastama lennul viibinud kinnipeetud ajakirjaniku ja tema kaaslase.

ELi riikide juhtide kohtumine algab õhtusöögiga välispoliitiliste küsimuste üle. Ülemkogu eesistuja Charles Michel lisas eile õhtul kohtumise päevakavva Valgevene võimude poolt maanduma sunnitud reisilennuki küsimuse ning Euroopa Liidu vastuse sellele võimalike tagajärgede ja sanktsioonide näol. ELi riikide juhid jätkavad strateegilist arutelu Venemaa teemal, samuti tuleb kõne alla ELi ja Ühendkuningriigi suhete hetkeseis.

Liidrid käsitlevad veel ka lühidalt olukorda Lähis-Idas ja ettevalmistusi eelseisvaks ELi institutsioonide juhtide ja Ameerika Ühendriikide tippkohtumiseks juuni keskel.

Ülemkogu kohtumise teine päev jätkub aruteluga COVID-19 olukorra ja järgmiste sammude üle. Liikmesriikide juhid keskenduvad ELi digitaalse COVID-19 tõendi kasutamisega seotud küsimustele, et taastada võimalikult kiiresti inimeste vaba liikumine, ning vaktsiinide jagamisele kolmandate riikidega.

Teisipäevane peateema on ELi võitlus kliimamuutustega. Riigi- ja valitsusjuhid keskenduvad ELi 2030. aasta kliimaeesmärkide saavutamiseks vajalikele tegevustele ja poliitikatele, et anda Euroopa Komisjonile suuniseid õigusaktide ettepanekute väljatöötamiseks.

Möödunud aasta lõpus leppis Euroopa Ülemkogu kokku ELi eesmärgis, mis näeb ette, et aastaks 2030 vähendatakse Euroopa Liidus kasvuhoonegaaside heidet vähemalt 55 protsenti võrreldes 1990. aasta tasemega.

Ülemkogu eel kohtub peaminister Kallas Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheliga. Enne ELi riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumist toimub ka Eesti, Leedu, Läti, Rootsi, Soome ja Taani (NB6) riigijuhtide nõupidamine.

Teisipäeva, 25. mai hommikul kohtub peaminister Kaja Kallas Brüsselis NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. Kohtumisel on kõne all juunis toimuva NATO tippkohtumisega seonduv.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles