Rasmussen: julgeolekuvastutus antakse afgaanidele tuleval aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen loodab enda sõnul, et afgaani väed võtavad täielikult vastutuse oma maal korra hoidmise eest üle tuleva aasta keskpaigaks ning see võimaldab alliansi sõdureil lahingmissioonid järk-järgult lõpetada.


«Me eeldame, et viimased provintsid antakse Afganistani julgeolekujõududele üle 2013. aasta keskpaigaks. Sellest hetkest on Afganistani julgeolekujõud juhtrollis üle kogu Afganistani,» vahendas Rasmusseni täna alliansi kaitseministrite kohtumise alguses antud pressikonverentsil öeldud sõnu Raadio Vaba Euroopa koduleht. «Ja alates sellest ajast hakkab meie vägede roll järk-järgult muutuma lahingulisest toetavaks. Selles pole midagi uut.»

USA kaitseminister Leon Panetta oli juba enne teda avaldanud lootust, et Ameerika ja teiste koalitsiooniriikide lahingmissioonid võivad lõppeda 2013. aasta keskpaigaks ning liitlasväed saavad alustada üleminekut väljaõppe, nõustamise ja toetamise missioonile.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles sel nädalal oma Afganistani kolleegile Hamid Karzaile, et nende riik soovib oma lahingmissiooni lõpetada 2013. aastal.

Panetta omakorda avaldas lootust, et Prantsuse kaitseminister selgitab täna ja homme Brüsselis toimuval kohtumisel, kuivõrd suured on erinevused Pariisi ja NATO Afganistanist lahkumise ajakava vahel.

Ajaleht Washington Post viitas anonüümsele USA ametnikule, kelle sõnul pole veel midagi lõplikku ning otsused lahkumise ajakava kohta langetatakse alles mais Chicagos peetaval NATO tippkohtumisel. Raadio Vabaduse veebiuudis märkis, et julgeolekuvastutuse üleandmine annab sarnaselt Sarkozyle valimisteks valmistuvale Obamale võimaluse öelda, et ta tõi ameeriklased Iraagist välja ning peagi lahkuvad nad ka Afganistanist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles