GALERII ⟩ Kadrioru roosiaias jagati «Lastega ja lastele» tunnustusi

Postimees
Copy

Lastekaitsepäeval eel, 31. mail andsid president ja õiguskantsler Kadrioru roosiaias üle «Lastega ja lastele» auhinnad suure teo, muutuste looja ja elutöö eest, lisaks eripreemia ning laste- ja noortežürii auhind.

Tunnustusauhinnaga «Lastega ja lastele» tõstetakse esile inimesi, kes on tööde ja tegemistega Eesti laste ja perede elu positiivselt mõjutanud.

Laureaatidele annavad auhinnad üle president Kersti Kaljulaid ja õiguskantsler Ülle Madise.

Kaljulaidi sõnul ta ei mõista, kuidas muidu saab lastega töötavate isikute kohta levida nii-öelda avalikke saladusi ning kuidas muidu on võimalik, et ahistamisest või väärkohtlemisest kuuldes lipsab nii mõnegi täiskasvanu huulilt mõte, et see noor, see laps ikkagi ju kuidagi ise.....nagu tahtis?

«Me peame, head täiskasvanud, end kokku võtma ja senisest märksa kiiremini kasvama arusaamani, et säte igaühe vastutusest tähendabki seda, et igaüks meist peab seisma hea selle eest, et lapsel ja noorel koolis, huviringis, trennis, kodus, poes, tänaval, oleks turvaline olla nii vaimselt kui füüsiliselt,» lisas riigipea.

Kaljulaidi sõnul peame märkama ja reageerima sellele, mis toimus eile ja eelmisel nädalal, aga peame rääkima ka sellest, mis toimus eelmisel aastal või ka kümne aasta eest. «Juriidiliselt võivad süüteod küll ühel hetkel aeguda, aga ainult nii – neist rääkides – anname me järgmistele inimestele usku, et nende murega tegeletakse, seda ei jäeta kunagi tähelepanuta, ei pisendata ega naeruvääristata. Sest ohvrite jaoks on ka kümne aasta tagused sündmused sageli kui eilsed,» lausus riigipea.

Kaljulaid lisas, et kuigi mõnikord tuleb lastel ja noortel seda abistavat täiskasvanut otsida tükk aega, siis need hoolivad suured inimesed on siiski ka olemas. «Nad töötavad meie lasteaedades ja koolides, on kohal huviringides ja trennides, tervishoius, teeninduses, politseivormis. Neid on palju. Nad võivad peituda ka selles heatahtlikus möödujas, kes märkab, et sul on parasjagu mure. Ja õnneks on päris paljud lahendajad ning abilised ka teie endi hulgas peidus, nagu näitab tänane tunnustusürituski,» lausus riigipea.

Lapse Suure Teo auhinna said Kuressaare ühisgümnaasiumi õpilane Sander Teras ning Kiviõli koolitüdrukud Marianne Šnaider, Ave Alamets, Kristina Dobrodeeva ja Alisa Aksenova.

Muutuste Looja tiitliga pärjati psühholoog ja kunstiterapeut Helen Tartes-Babkina. Laste- ja noortežürii preemia pälvis heategevusfond Minu Unistuste Päev. Elutöö preemia pälvis alates 1996.aastast tegutseva KutiMuti Noortelaagri looja ja juhataja Tiiu Mägi.

Eripreemia kuulub Anatoli Pljuškole, kes asutas 32 aastat tagasi Narvas heategevuskeskuse

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, sotsiaalkindlustusamet, presidendi kantselei ja õiguskantsleri kantselei. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles