TalTechis nähakse Sinu potentsiaali

Tallinna Tehnikaülikool
Copy
Anna Christina Reite
Anna Christina Reite Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Intervjuu TalTechi rahvusvahelise ärikorralduse ingliskeelse magistriõppekava üliõpilase Anna Christina Reitega.

Millest tõukus Sinu soov alustada magistriõpinguid?

Mul on bakalaureusekraad moekunstis ja magistrikraad tekstiilitööstuse juhtimises. Pärast kuut aastat tööd e-kaubanduses tundsin pisut igavust ja soovisin oma ellu muutust. Olin üle töötanud, pidin pidevalt olema tegutsemisvalmis ja kättesaadav. Niisiis tahtsin pöörata oma elus uue lehekülje, õppida midagi uut, kohata uusi inimesi ning laiendada oma karjääriväljavaateid.

Haridus on mulle oluline. Ka minu mõlemad vanemad läksid kolmekümnendate eluaastate alguses uuesti õppima, niisiis teadsin nende kogemuse põhjal, et see on vaeva väärt.

Miks valisid just TalTechi?

Leidsin TalTechist sobiva õppekava ja ma armastan Eestit – enne siia kolimist olin Eestit mitmeid kordi külastanud. Ma ei tahtnud uuesti bakalaureuseõppes alustada ning enamik magistriprogramme eeldab bakalaureusekraadi samas valdkonnas. TalTech võimaldas mul alustada magistriõpinguid, kuigi mul polnud eelnevat kraadi ärikorralduses. Kui sul pole bakalaureusekraadi ärikorralduses või majanduses, siis pead esmalt läbima eeldusmooduli – 36 EAP ulatuses ärikorralduse õppeaineid. Mina olin oma eelneva hariduse jooksul selles mahus ärinduse õppeaineid läbinud. Praegu on minu keskmine hinne 4,89 5-st, nii et mul ei lähe just kehvasti.

Minu arvates ei pühenda paljud ülikoolid aega sellele, et arvestada inimestes peituvat potentsiaali, aga TalTech tegi seda ning ma hindan seda kõrgelt. Kui vaatan ajas tagasi, siis usun, et oleme 19-aastaselt liiga noored ja kogenematud, et otsustada oma karjääritee terveks eluks. Inimestele peaks andma rohkem võimalusi.

Kuidas end Eestis tunned? Mis on siin Soomega sarnast või erinevat?

Eestisse kolimine polnud mulle raske, kuna olen elu jooksul palju kolinud. Olen elanud Rootsis, Norras, Soomes, Inglismaal, Jaapanis ja Poolas. Uude riiki kolimine avab minu jaoks elus uue peatüki, see on värskendav protsess. Siinne elustiil on Soomele, Rootsile ja Norrale väga sarnane. Eesti on turvaline riik sõbralike inimestega, mistõttu on mul olnud lihtne end mugavalt sisse seada. Lisaks on Tallinn väga ilus linn, eriti vanalinn. Tallinna uuemates piirkondades on väga värske atmosfäär – aina kerkib uusi pilvelõhkujaid. Eesti on teistest Põhjamaa riikidest kaasaegsem: uued ideed viiakse ruttu ellu ning hooned on loomingulisemad, unikaalsemad. Kaalun isegi pärast õpinguid Eestisse elama jäämist.

Mis on kõige olulisem, mida oled seni õpingutest saanud?

Äritulemuse juhtimise ja analüüsi kursus õpetas mulle palju. See oli minu jaoks raske õppeaine, kuna mul polnud rahanduses tugevat tausta. Esialgu olin nagu metsa eksinud. Läksin nõutult oma autosse ja oleksin peaaegu nutnud, sest ei uskunud, et saaksin selle ainega hakkama. Hiljem võtsin end lihtsalt kokku, õppisin iseseisvalt kõike, mida ma ei teadnud, ja lõpuks sooritasin aine suurepärase tulemusega. Niisiis ka kõigile teistele julgustuseks – ära satu paanikasse, õpi ja kõik õnnestub! Arvan, et sellest õppeainest on mulle edasises karjääris palju kasu.

Kas oled õpingutega rahul? Mis on hästi ja mida peaks parendama?

Olen väga rahul – kõik on läinud väga hästi, paremini kui oleksin osanud oodata. Mulle meeldib, et meil on palju rahvusvahelisi õppejõude.

Pandeemia-aegne distantsõpe isegi sobis mulle. Sain need kuud veeta Soomes ja oma aega ise paremini planeerida. Nii jäi aega ka selleks, et olla looduses, teha aiatöid või käia koeraga rannikul jalutamas. Mu elu oli paremas tasakaalus ja tervislikum kui varem. Samas on ülikoolis kohapeal käies lihtsam sotsialiseeruda. Minu arvates võiksid ülikoolid tulevikus kombineerida online õpet kontaktõppega, mis võimaldaks inimestel elada seal, kus nad soovivad, ilma sunnita olla kinni ühes paigas.

Ainus, mida võiks ehk parendada, on see, et kuna tegemist on õppekava uue versiooniga, siis mõnesid kursuseid alles modifitseeritakse ja see toob vahel kaasa pisut ebakindlust.

Millise spetsialiseerumise valisid ja miks?

Valisin rahvusvahelise ärikorralduse, kuna olin juba aastaid turunduses töötanud. Tahan liikuda äri numbrilisema poole juurde.

Millised ärikorralduse valdkonnad või teemad huvitavad Sind kõige rohkem?

Mulle meeldib ettevõtteid analüüsida – armastan numbreid ja investeeringuid. Juhtimise teemad on samuti põnevad, eriti töötajate heaolu ja produktiivsuse optimeerimine. Ma poleks varem arvanud, et personalijuhtimise küsimused võiksid mind huvitada, aga need õppeained olid väga põnevad.

Millised on Sinu karjäärieesmärgid?

Ma ei ole veel päris kindel. Tean, et tahan õnnelikku, edukat ja tervislikku karjääri. Soovin oma karjääri kaudu areneda. Olen kaalunud ka töötamist rollis, mis ei seo mind konkreetse paigaga, et saaksin töötada ka erinevates riikides elades. Eks aeg näitab!

Kas Sul on potentsiaalsetele sisseastujatele soovitusi?

Soovitan alustada ülesannetega varakult, et need ei kuhjuks. Ära kohku kui Sa ei saa millestki aru – mine koju ja õpi, küll kõik laabub. Õpingute alguses on mõistlik leida 2-3 inimest, kellega töötada koos grupitöödes. Mul õnnestus leida kaks imelist sõpra. Me oleme koos hea meeskond, mis annab kindlust ja muudab õppekava läbimise vähem stressirohkeks.

Kandideerimine on avatud ja kestab kuni 6. juuli 2021 kell 12.00

Rohkem infot: taltech.ee/rahvusvaheline-arikorraldus

Copy
Tagasi üles