OTSEPILT ⟩ Riigikogus toimub energiajulgeoleku ja varustuskindluse väljakutsete arutelu

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Riigikogu hoone. Koridor mille kaudu pääsevad saadikud saali.
Riigikogu hoone. Koridor mille kaudu pääsevad saadikud saali. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Täna kell 10 algab riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu «Eesti energiajulgeoleku ja varustuskindluse väljakutsetest», mille eesmärk on tasakaalustada ühiskondlikku debatti Eesti strateegiliste valikute üle energeetika valdkonnas.

Ettekande teevad Euroopa Parlamendi tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni liige Riho Terras (Isamaa), Tallinna Tehnikaülikooli energiatehnoloogia instituudi professor, jätkusuutliku energeetika ja kütuste uurimisrühma juht Alar Konist ning riigikogu liige Andres Metsoja (Isamaa).

Terrase ja riigikogu Isamaa fraktsiooni algatatud arutelu üheks ajendiks on riigi selge plaani puudumine ses osas, kuidas täpselt peaks üleminek kliimaneutraalsusele toimuma.

«Oleme kõik seda meelt, et keskkonda tuleb hoida ning saastet vähendada ja selleks on vaja parimaid võimalikke tehnoloogiaid, kuid seejuures ei tohi häbimärgistada olemasolevaid tehnoloogiaid, vaid mõelda, kuidas neid kaasajastada,» selgitas Terras. 

Terras tõi välja, et puudub ühtne energiastrateegia, mis looks turuosalistele tegutsemiseks vajaliku õiguskindluse.

«Äärmiselt oluline ja on sektori vajadused selgelt sõnastada ning piiritleda. Kliimaeesmärkide täitmist ei ole võimalik vaadata eraldi Eesti julgeolekust ja sotsiaalmajanduslikku heaolust,» lisas Terras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles