Kirik korraldab põlengus kannatada saanud kunstivara päästetalgud

Postimees
Copy
Kolmveerand Narva-Jõesuu kirikus kahjustada saanud kunstist on võimalik taastada.
Kolmveerand Narva-Jõesuu kirikus kahjustada saanud kunstist on võimalik taastada. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseameti eestvedamisel toimuvad Narva Muuseumi kunstigaleriis 14.—18. juunini Narva-Jõesuu õigeusu kiriku põlengus kannatada saanud hinnalise kunstivara päästetalgud, mille käigus restauraatorid korrastavad ja vajadusel valmistavad kahjustatud ikoonid ette restaureerimiseks.

Huvilistel on võimalus päästetöid Narva Muuseumi kunstigaleriis ka oma silmaga näha.

14. veebruaril sai Narva-Jõesuus põlengus tõsiselt kahjustada Jumalaema Kaasani Ikooni kirik, mille rohkem kui sajast kõrge kunstiväärtusega objektist on võimalik restaureerida umbes kolmveerand. Kirikus asus 105 kunstimälestist, sealhulgas terviklik kõrgetasemeliste 19. sajandi teise poole õigeusu kunsti esemete kollektsiooni, kuhu kuuluvad nii ikoonid, lühtrid ja ripplambid kui ka liturgilised esemed, nagu ristid ja karikad, lisaks veel tekstiile ja trükiseid.

Põlengus tugevamalt kahjustada saanud ikoonid evakueeriti Narva Muuseumi Kunstigaleriisse, muude esemete hoiustamiseks ulatas abikäe Narva-Jõesuu linn.

Talguid korraldab muinsuskaitseamet ja päästetöödel osalevad Narva-Jõesuu Jumalaema Kaasani ikooni kogudus, SA Narva Muuseum, SA Eesti Vabaõhumuuseumi Konserveerimis- ja Digiteerimiskeskus Kanut, H&M Restuudio OÜ ning Eesti Konservaatorite Ühing. Põhilise osa tööjõust tagavad muuseumid ja õppeasutused – SA Eesti Kunstimuuseum, SA Eesti Vabaõhumuuseum, Eesti Rahva Muuseum, Tallinna Linnamuuseum, Tartu Kunstimuuseum ja SA Virumaa Muuseumid. Oskustööjõuga  tulevad appi ka Eesti Kunstiakadeemia ja Tartu Kõrgem Kunstikool Pallas, mõlemad saadavad Narva tudengid koos juhendajatega. Talgud saavad teoks kultuuriministeeriumi toel.

Talgud lõpetab 18. juunil Narva Muuseumis toimuv põlengus kannatada saanud pärandile pühendatud seminar, millest on kõigil huvilistel võimalik osa saada ka veebi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles