OTSEPILT ⟩ Eesti eestvedamisel toimub täna Kolme mere algatuse foorum

Loora-Elisabet Lomp
Copy
3SI.
3SI. Foto: Kuvatõmmis

Eesti algatusel toimub täna videosilla vahendusel esimene Kolme mere parlamentaarne foorum, kus liikmesriikide parlamentide esimehed keskenduvad aruteludes energeetika-, transpordi- ja digisektori taristu teemadele.

Foorumi eesistuja, riigikogu esimehe Jüri Ratase sõnul soodustab parlamentide kaasamine koostööd ja eesmärkide saavutamist. 

Ratase sõnul on Euroopa Liidu ühine majandus- ja tolliruum sillutanud teed kogu mandri stabiilseks arenguks, kuid sellegipoolest on parlamendid valmis kõrvaldama järelejäänud puudused majandusliku ebavõrdsuse ja vananenud infrastruktuuri osas. Tema sõnul suurendab piirkondlik majandusareng Euroopa Liidu sotsiaalset ühtekuuluvust ja vastupidavust ning nii tugevneb ka piirkondlik julgeolek.

Esimesest Kolme mere parlamendifoorumist võtavad osa Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Ungari ja Tšehhi parlamendi esimehed. Sõnavõttudega esinevad ka Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja liige Adam Kinzinger ja Kolme mere algatuse investeerimisfondi (3SIIF) investeeringute valdkonna juht Joe Philipsz. Ürituse moderaator on ajakirjanik Neeme Raud.

Kolme mere algatuse (Three Seas Initiative, 3SI) koostööformaat loodi 2016. aastal presidentide tasemel kui platvorm, mis pakub poliitilist toetust majandusarengu kiirendamisele ning koostöö ja ühenduvuse tugevdamisele 12 Läänemere, Aadria mere ja Musta mere vahel asuva Euroopa Liidu liikmesriigi vahel. Ameerika Ühendriigid, Saksamaa ja Euroopa Komisjon on 3SI strateegilised partnerid.

Algatuse eesmärk on edendada energeetika-, transpordi- ja digisektori arengut, toetades majanduskasvu ja energiajulgeolekut ning suurendades Euroopa ühtekuuluvust ja ühtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles