Luubi all Ratas mängis trumbid kätte Kaljulaidile (28)

Andrus Karnau
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Jüri Ratas tõmbab hinge pärast jalgrattatuuri Setumaal. Samuti tuleb Ratasel praegu hinge tõmmata pärast peaministri ameti pidamist. 
Jüri Ratas tõmbab hinge pärast jalgrattatuuri Setumaal. Samuti tuleb Ratasel praegu hinge tõmmata pärast peaministri ameti pidamist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viis aastat tagasi avas EKRE saadikute nõusolek Kersti Kaljulaidi ees Kadrioru lossi uksed, seekord võib seda teha Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

Vähem kui kolm kuud enne presidendivalimisi pole riigikogus laual ühtki teist kandidaati peale president Kersti Kaljulaidi. Õigupoolest on temagi ettevaatlik, sest riigipea valimise süsteem on juba kord selline, et kes esimesena end pakkuma läheb, see kindlasti seda kohta ei saa.

EKRE poliitikud ja poolehoidjad on kõige valjuhäälsemad Kaljulaidi kriitikud, samas pole väga palju tähelepanu pööratud sellele, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud tegid temast viis aastat tagasi presidendi. EKRE toonasel esimehel Mart Helmel oleks tarvitsenud riigikogu fraktsioonide juhtide nõupidamisel vaid suu avada ja öelda, et ta pole nõus, ja Kaljulaidil tulnuks lennujaama sõita, et Euroopa Kontrollikotta tagasi lennata. Aga seda Helme ei teinud ja edasine on juba ajalugu.

Niisamuti on lood Keskerakonna esimehe, endise peaministri ja praeguse riigikogu esimehe Jüri Ratasega. Ratas pole olnud nii valjuhäälne presidendi kriitik kui EKRE liikmed, Ratase kõnepruugist leiab pigem ümberütlevalt kriitilisi sõnu Kaljulaidi kohta. Peamiselt räägib ta sellest, et president peab ehitama sildu, andes mõista, et Kaljulaid pole seda teinud. Aga Ratase ütlemised pole seni jätnud kahtlust, et Keskerakond on vastu. Kuid see võib muutuda. Esiteks, viis aastat tagasi valisid keskerakondlased Kaljulaidi, teiseks, ühel hetkel tuleb sel aastal teha valik, keda toetada. Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid võib küll ironiseerida, et isegi Henn Põlluaas on parem president kui Kaljulaid, kuid kui vaadata nende sõnade taha, siis valimiskogu valimisurni ees seistes võib Kaljulaid saada keskerakondlaste hääled. Ilmselt mitte kõigi, aga piisavalt paljude.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles