PM Nädal ⟩ Biolagunevad kotid – kasutada vaid viimases hädas

Villu Päärt
, reporter
Copy
Kilekotid segamini biojäätmetega: sellised on biojäätmed, kui need Jõelähtme prügilasse jõuavad.
Kilekotid segamini biojäätmetega: sellised on biojäätmed, kui need Jõelähtme prügilasse jõuavad. Foto: Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus

Biolagunevad kilekotid ei pruugi alati tavalises kompostihunnikus laguneda. Suured prügilad sõeluvad need kotid, millest kirjade järgi peaks alles jääma vaid süsihappegaas ja vesi, kompostist välja ja ajavad ahju.

/BioBag kotte Eestis müüv BioBag Baltic OÜ biolagunevate prügikottide vastu suunatud kriitikaga ei nõustu. BioBag kotid vastavad EN13432 standardile ja on täielikult kompostitavad ning ei jäta endast maha mikroplasti ega muid kahjulikke aineid. BioBag Baltic OÜ edastas Postimehele info, et on nõus osalema mis tahes testidel ja katsetel, mille eesmärk on tuvastada biolagunevate ja kompostitavate prügikottide teatavaid omadusi./

Koduses kompostihunnikus saab kottidest paari aastaga hunnik kilerämpsu, mida ükski aednik oma tillipeenras näha ei tahaks.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler soovitab biolagunevaid kotte kasutada vaid viimases hädas.

Sel kevadel hakkas Aivar Viidik Hiiumaal Kärdlas aias lillepeenart tegema. Viidik on Hiiumaa valla volikogu esimees. Tänavu jaanuarist riigikogu liige.

Viidikul on aianurgas kompostimaja. Sinna oli ta vähemalt poolteist aastat kogunud biojäätmeid: kartulikoori, porgandivarsi, kohvipaksu ja õunasüdameid. Nüüd oli sellest saanud ilus must muld, sobilik lillepeenrasse.

Iga kord on tal biojäätmete ämbris biolagunev kott Biobag, neid on vald hiidastele jaganud. Kotil kirjad: «100% komposteeruvast ja biolagunevast materjalist.» Lisaks kinnitus: «kodustes tingimustes komposteeruv».

Koti saab koos kartulikoorte ja redisevartega ämbrist välja visata. Ämber jääb puhtaks, käed jäävad puhtaks. Võiks toimida. Aga ei toimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles