Karilaid vastas Kallase etteheidetele: Keskerakond on alati suhtunud kärbetesse skeptiliselt (7)

Alexandra Saarniit
Copy
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles vastuseks Kaja Kallasele, et Keskerakond on alati suhtunud kärbetesse skeptiliselt ning täna, mil majandustulemused ja maksulaekumine on olnud prognoosidest kõrgemad, peab kokkuhoiul arvestama riigi tegelikke võimalusi ja vajadusi.

Karilaid tõi välja, et kokkuhoiu protsendid lepiti koalitsioonis küll läbirääkimiste tulemusel kokku, kuid Keskerakond on algusest peale tundnud muret, kuidas ja keda kokkuhoid mõjutab.

«Protsendid said tõepoolest lepitud, kuid siis ei olnud veel tänaseid teadmisi ei majanduskasvu osas ega detailselt selles, millised saavad olema ministeeriumite kokkuhoiukohad. Täna, mil majandustulemused on üllatanud ka majanduseksperte, tõdevad ka nemad, et eelarvetasakaalu poole liikumine on võimalik kokkulepitust paremal moel,» ütles Karilaid.

Ta lisas, et kokkuhoiukava tuleks üle vaadata, et vältida eesliinitöötajate koondamisi. «See ei tohi vähendada majanduse taastumise kiirust, tervishoiukriisist väljumist ega Eesti inimeste turvatunnet ning vajalike teenuste kättesaadavust,» rõhutas Keskerakonna aseesimees.

Kariladi sõnul on kulude kokkuhoid teatud määral võimalik ning bürokraatia piiramine ja riigireformiga edasi liikumine vajalik, kuid massilised koondamised või sümbolväärtuste kaotamine pole õige tee ning vajaksid suuremaid arutelusid.

«On kohti, kus annab kokkuhoidu saavutada ja on kohti, kus seda teha ei saa. Eriti siis, kui see riivab ühiskonna õiglustunnet või tähendab välis- ja sisejulgeoleku vähenemist, kvaliteedi langust tervishoius või haridusvaldkonnas,» selgitas Karilaid, miks erakond on leidnud, et detailsemad arutelud tuleks ministeeriumite kaupa valitsuse tasandil ühiselt läbi vaadata.

«Eesti inimeste eest seismine on Keskerakonna ning meie esimehe poolt ainult ja üheselt ühepalgeline käitumine,» lõpetas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles