Lihtne juhend: kuidas leida koolilõpetajale kingiks parim nutitelefon?

Copy
Foto: Samsung

Kooliaeg kestab veel viimaseid nädalaid ja paljud noored lõpetavad keerulisele viiruseajale vaatamata nii põhikooli kui ka gümnaasiumi. See aga tähendab, et koolilõpetajale on vaja lõpukingitust ja noorele inimesele kohaselt võib soovitud kingiks olla nutitelefon. Samsungi Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma toob välja olulisemad soovitused, mille järgi noorele kingituseks telefoni valida.

„Noored ja nende soovid on väga erinevad, seega tuleks enne konkreetse mudeli valikut mõelda, milleks telefoni peamiselt kasutama hakatakse. Sellest edasi saab juba vaadata, millised mudelid sobivaid funktsioone pakuvad. Meie tootekoolitajate sõnul on noorte inimeste jaoks telefoni valikul enamasti kõige olulisemad tegurid kaamera, aku ja võimsus,“ selgitas Aasma.

Kaamera peab olema hea

Kaamera puhul on oluline vaadata kaugemale kui vaid megapikslid. Kui vanasti hinnati telefonikaamera kvaliteeti just selle järgi, siis tänapäeval on füüsilisest kaamerast palju olulisemaks muutunud telefonis olev tarkvara, mis fotot pärast pildistamist kohendab. Lisaks võiks tähelepanu pöörata sellele, millised kaamerad telefonil täpselt on. Tuleb arvestada, et noored on aktiivsed ja neil on erinevaid olukordi, kus soovitakse pilti teha. Kindlasti on vaja lainurkobjektiivi, et teha grupipilte koos sõpradega ja kasuks tuleb ka sügavuskaamera, mis tekitab pildistamisel inimese ümber kena uduse tausta ehk bokeh efekti, tänu millele on pilti seejärel hea sotsiaalmeediasse postitada.

Foto: Samsung

„Samsungi Galaxy A52 telefonide tagaküljelt leiab neli kaamerat – 64 MP optilise pildistabilisaatoriga (OIS) põhikaamera, 12 MP ülilainurkkaamera, 5 MP makrokaamera ja 5 MP sügavuskaamera, mille eesmärgiks on aidata telefonil tagada elutruud uduse tausta ehk bokeh efekti,“ rääkis Aasma. Telefonide kaamerasüsteemid on lisaks riistvarale varustatud mitmete tarkvarafunktsioonidega, mille tõi Samsung turule S21 seeria tipptelefonidega. Näiteks saab telefonidel kasutada 4K video snap lahendust, mis lubab valida salvestatud 4K videost mõne kaadri ja muuta see pildiks. Samuti on telefonidel hämarates oludes pildistamiseks mõeldud Night Mode ja Scene Optimizer, mis analüüsib kaadris olevaid objekte ja kohandab neile vastavalt värve ja pildi töötlust.

Aku peaks olema võimalikult suur, aga nutikas

Akusid on kaameratest lihtsam hinnata. Selleks tuleb vaadata nende mahtu, mida mõõdetakse ühikuga mAh ehk milliampertund. Mida suurem on number, seda suurema mahutavusega on aku. Suurema akuga telefonid sobivad noortele hästi, kuna nende seas on telefoni kasutus eriti suur ning tihtipeale kasutatakse seda videote vaatamiseks, muusika kuulamiseks ja internetis surfamiseks, mis nõuab tavalisest rohkem akut.

Siiski tuleb tähele panna, et telefonil võib olla suur aku, kuid palju sõltub ka sellest, kuidas telefon seda kasutab. Nimelt on mõnede tootjate telefonides spetsiaalne tarkvara aku säästmiseks, mõnedel mitte. Seega tasub enne ostu taoliste lahenduste kohta klienditeenindaja käest uurida.

„Galaxy A52 nutitelefonil on 4500 mAh mahutavusega aku ja A72 nutitelefonil isegi 5000 mAh, mida võib lugeda juba päris suureks. Lisaks on telefonidel mitmeid nutikaid tehnoloogiaid, mis piiravad rakenduste toimimist taustal ja säästavad seeläbi akut,“ selgitas Aasma.

Suur ja sujuv ekraan

Viimaks tuleks Aasma sõnul telefoni juures vaadata, et selle ekraan oleks noore jaoks piisavalt suur ja hea oleks, kui see oleks kõrge värskendussagedusega. Põhikooli lõpetaja jaoks sobib Aasma sõnul hästi näiteks 6,5-tolline ekraan, mis on küll suur, kuid samas piisavalt taskukohane. Siiski soovitab Aasma valida telefoni ekraani suurust käe järgi. Inimeste käed on erinevad ja mõni telefon võib ühe jaoks olla liiga suur ja teise jaoks liiga väike, mistõttu on kõige lihtsam telefoni poes vaatamas käia, et selgitada, kas see on paraja suurusega.

Foto: Samsung

„Noored veedavad tänapäeval sedavõrd palju aega sotsiaalmeedias ja YouTube’is, et telefoni ekraan, selle kvaliteet ja suurus on seadme valiku juures äärmiselt oluline – sisuliselt mida suurem, seda parem. Värskendussagedus viitab aga sellele, mitu korda sekundis ekraan pilti värskendab. Kui värskendab rohkem, siis tundub pilt ja üldine telefoni kasutuskogemus palju sujuvam. Galaxy A52 5G nutitelefoni ekraan tuleb lausa 120 Hz värskendussagedusega, mis on tavaliste telefonidega võrreldes lausa kaks korda kiirem,“ sõnas Aasma.

Copy
Tagasi üles