Prokurör taotles Ivo Parbusele nelja aasta pikkust vangistust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus.
Ivo Parbus. Foto: Liis Treimann

Neljapäeval Harju maakohtus jätkunud protsessil pistise võtmises süüdistatava Tallinna abilinnapea endise nõuniku Ivo Parbuse (52) ja tema kaaskohtualuste üle nõudis prokurör süüdistatavatele mitmeaastaseid vanglakaristusi.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling taotles kohtuistungil Parbuse karistamist nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, mille hulka tuleks arvestada eelvangistuses viibitud aeg kuus kuud. Seega jääks lõplikuks ärakandmiseks Parbusele neli aastat vangistust.

Erineva pikkusega reaalseid vanglakaristusi taotles prokurör ka teistele kohtualustele: Elmar Sepale (52) kolm aastat ja kuus kuud, Toivo Susile (56), Tõnu Kortsule (37) ja Aleksander Raidele (62) kolm aastat, Raivo Untile (50) kaks aastat ning Peeter Palusaarele (42) kaks aastat ja kuus kuud, millest arvataks maha eelvangistuses viibitud aeg viis kuud ja 27 päeva.

Kohtu all olevatele juriidilistele isikutele taotles prokurör Väling rahalisi karistusi: Merko Ehitusele ja OÜ-le Woody mõlemale 700 000 eurot, osaühingutele Metsailu, Constancia ja Kaupmehe Arendus ning ASile Tallinna Farmaatsiatehas igaühele 500 000 eurot ning OÜ-le TLS Invest ja sihtasutusele Jüri Vilmsi Sihtkapital mõlemale 100 000 eurot.

Parbust süüdistatakse selles, et töötades Tallinna linnavalitsuse abilinnapea nõuniku ametikohal, võttis ta ajavahemikul 2007. august kuni 2008. detsember korduvalt erinevatelt isikutelt pistist. Süüdistuse järgi toimus pistise võtmine detailplaneeringute ja ehitusprojektide üle järelevalve teostamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis.

Süüdistuse kohaselt võttis Parbus pistist nii raha kui ka kinkekaartide kujul enda ja ka sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital kasuks. Kokku sai Parbus pistisena vara üle 950 000 krooni.

Sama kriminaalasja raames on esitatud süüdistus ka Elmar Sepale SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali juhatuse liikmena Ivo Parbuse korduvale pistise võtmisele kihutamises ja sellele kaasa aitamises. Samas kuriteos on esitatud süüdistus sihtasutusele Jüri Vilmsi Sihtkapital juriidilise isikuna. Nimelt võttis Parbus Sepa vahendusel ja viimase poolt esitatud nõudmise alusel Tallinna linnaplaneerimise ametis seisma jäänud problemaatiliste detailplaneeringute üle järelevalve teostamise eest raha Jüri Vilmsi Sihtkapitalile.

Prokurör Väling tõi kohtus karistusi põhjendades esile süüdistatavate kuritegude varjatud omakasulise iseloomu, samuti nende toimepanemise harjumuspärasuse, loomulikkuse ja ulatuse, mis näitavad kohtualuste süü suurust. Väling rõhutas, et omakasu on raskendav asjaolu ja samas puuduvad kergendavad asjaolud. Seetõttu on tema sõnul rangeim karistuslik vangistus õigustatud ja see tuleks määrata ka reaalsele ärakandmisele.

Väling lisas, et Parbuse kõrval iseloomustab ka kõiki teisi süüdistatavaid loomulikuks peetav korruptiivne mõtlemine, mille tagajärjel toimepandud tegusid tuleb varjata väljamõeldud stsenaariumite ja põhiseaduslike õiguste kasutamise põhjenduse taha. Mitte ükski süüdistatav ei ole näidanud üles vähimatki kahetsust oma tegevuse suhtes. Kohtuni on toodud süüdistust kummutavaid versioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles