GALERII ⟩ Kosovo president tuli esmakordsele visiidile Eestisse (1)

BNS
Copy

Kosovo president Vjosa Osmani-Sadriu tuli koos äridelegatsiooniga Eestisse kahepäevasele ametlikule visiidile. Visiiti alustati president Kersti Kaljulaidiga Kadriorus kohtudes. 

Kaljulaid kohtus täna Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriuga, kes on Eestis kahepäevasel ametlikul visiidil ning kinnitas, et Eesti toetab jätkuvalt Kosovo viisavabadust Euroopa Liiduga ning jagab meelsasti Kosovoga oma kogemusi reformide läbiviimisel, Euroopa Liiduga lõimumisel ja digipöörde teostamisel.

Eesti riigipea sõnul on reformid eelkõige Kosovo inimeste endi huvides, sest parandavad ärikliimat ja aitavad tõsta inimeste elatustaset. «30 aastat tagasi oli ka Eesti olukord keeruline, kuid saime alati loota oma rahvusvahelistele sõpradele. Seega on meil moraalne kohustus aidata omakorda neid, kes nüüd püüavad oma riiki reformida ja õigusriiki üles ehitada,» sõnas Kaljulaid.

«Eesti toetab Euroopa Liidu edasist laienemist ning soovib, et Euroopa Liidu uksed jääksid ka edaspidi avatuks neile, kes jagavad meiega ühiseid väärtuseid ja põhimõtteid ning soovivad oma ühiskonda ja majandust reformida. Eesti on omalt poolt hea meelega nõus Kosovo arengusse panustama, nendes valdkondades, kus saame aidata,» ütles lisas Eesti president.

Samuti kinnitas Kaljulaid üle Eesti toetuse Euroopa Liidu viisavabadusele Kosovoga ning rõhutas, et kui kõik tingimused on täidetud, peaks Kosovo kodanikele viisavaba liikumist Euroopa Liidus võimaldama.

«Jälgime tähelepanelikult Euroopa Liidu vahendusel toimuvaid Kosovo ja Serbia läbirääkimisi. On oluline, et jõutaks mõlemaid osapooli rahuldava siduva kokkuleppeni, mis teeks piirkonna stabiilsemaks ja hoiaks nii Serbia kui Kosovo teel Euroopa Liitu,» lausus Kaljulaid.

Kohtumisel räägiti veel koostööst hariduses, majanduses ja digivaldkonnas. Kosovo presidenti saadab visiidil äridelegatsioon, kellel on huvi koostööks Eesti IT-sektoriga.

Ratas kinnitas Kosovo presidendile Eesti toetust pürgimisel Euroopa Liitu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kinnitas tänasel kohtumisel Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriuga Eesti tugevat toetust Kosovo riigi pürgimisel Euroopa Liitu ja viisavabaduse saavutamiseks.

«Eesti on alati olnud Kosovo riigi tugev toetaja ja me jätkame sellega,» kinnitas Ratas. «Üks meie roll Euroopa Liidus on jätkata tööd selle nimel, et Kosovo saaks viisavabaduse Euroopa Liiduga. Teame kui oluline on avada uksi ja murda jääd. Pole mingit kahtlust, et Eesti toetab jätkuvalt Kosovo püüdlusi, kuid peame mõistma, et Euroopa Liidus sellest üksi ei piisa ja tuleb saavutada kõigi liikmesriikide heakskiit ning kõigi kriteeriumite täitmine,» lisas ta.

«Oma ajaloolisest kogemusest mäletame hästi, kui oluline oli demokraatliku ühiskonna loomise varajane rahvusvaheline tunnustamine ja toetus,» ütles Ratas, kelle sõnul on Eesti paar aastakümmet tagasi teinud läbi üsna keerulisi sotsiaalreforme ja teab, kui raske see võib olla. «Nüüd oleme valmis Kosovo reformiprotsesse toetama.»

Kosovo president tänas Eestit toetuse eest oma riigi iseseisvusele ja ütles, et Eesti on neile eeskujuks oma demokraatliku iseseisva riigi ülesehitamisel. Ta tõi välja, et riik on aastatega palju arenenud ja muutunud. Kosovo elanikkond on tema sõnul noor ja Euroopa-meelne. Oma riigi strateegiliste eesmärkidena tõi ta välja püüdluse kuuluda NATOsse ja Euroopa Liitu.

Kosovo president kohtub päeva jooksul veel peaminister Kaja Kallase ning riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Siim Kallasega. Lisaks külastab ta ka Vabamut ja e-Eesti Esitluskeskust.

Reedel külastab president Vjosa Osmani-Sadriu Telliskivi loomelinnakut, kohtub riigisekretär Taimar Peterkopiga ja käib läbi ettevõttest Pipedrive. Tegemist on esimese Kosovo presidendi visiidiga Eestisse.

Eesti tunnustas Kosovo iseseisvust 2008. aastal esimeste riikide seas. Kosovo riigipea Vjosa Osmani valiti presidendiks tänavu 4. aprillil, mil ta kogus rekordilised 300 000 häält. Sellele eelnesid erakorralised parlamendivalimised, mille võitis ülekaalukalt Vetevendosje liikumine, mille nimekirjas ta kandideeris. Liikumise peamine lubadus oli võitlus korruptsiooni vastu.

Eesti on tugev Euroopa Liidu laienemise toetaja, pakkudes praegustele ja tulevastele kandidaatriikidele oma liitumiskogemust ning motiveerides neid reforme tegema. Aastate jooksul on Kosovo reforme ja oma riigi ülesehitamist toetanud mitmed Eesti eksperdid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles