Kuidas on Eesti ja Balti naabrid valmistunud majanduslikult segaseks ajaks?

Copy
Foto: SCANPIX

Viimastel aastatel on toodud äärmiselt palju erinevaid sarnaseid näiteid, mis seostuvad 2008. aastal toimunud majanduslangusega. Sarnaselt minevikule on kinnisvaras hinnad pidurdamatult tõusnud, inimeste elujärg paranenud ning samuti on erinevate luksuslike kaupade turg aktiivsem kui kunagi varem. Millest see kõik aga tingitud on ning mida tehakse teisiti, et vältida pisut üle kümne aasta tagasi aset leidnud sündmusi? Riik näeb kõvasti vaeva, et koostöös pankadega vähendada laenude hulka ning proovitakse vältida inimeste nii öelda lõhki laenamist. Praeguses olukorras on paljudel inimestel võimalik endale võtta suur laen ning soetada oma unistuste kodu, kuid kas seda laenu suudetakse täita ka järgnevate aastate jooksul ei ole hetkel selge. Suure majanduslanguse korral jäävad paljud inimesed oma tööst ilma või toimuvad korrektuurid palgas. Samuti pööratakse tähelepanu ettevõtete arengule ning toetustele. Riik on toetanud erinevaid ettevõtteid erinevate meetmetega, et vältida töökohtade kaotust ning üleüldist majanduslikult rasket seisu. Kindlasti ei ole tegemist jätkusuutliku tegevusega ning ettevõtted peavad siiski asjadega ise hakkama saama.

Online hasartmängude legaliseerimine ning selle mõju

Ilmselt on paljudel meeles, kuidas riik võttis vastu otsuse online kasiinod ning muud hasartmängud keset 2008. aastal aset leidnud kriisi legaliseerida. Loomulikult oli tegemist kohati mõistetava otsusega, sest vastasel juhul mängisid inimesed kasiinodes, kus nende õigused ei olnud seadustega kaitstud. Tugevalt kontrollitakse litsentside olemasolu ning ühtlasi saab riik sealt ka erinevaid makse, mida on võimalik rakendada kultuuri ja spordi edendamisele. Täpselt samasugune juhtum leidis aset ka spordiennustustega, kus inimesed kasutasid erinevaid välismaised portaale oma panuste tegemiseks. Spordiennustus on oma olemuselt siiski hasartmäng, kuid tegevus ei toimu kasiinos, vaid panustatakse erinevate spordis juhtuvate sündmuste peale. Olgu siis tegemist jalgpalli, korvpalli või hoopis malega – panustada on võimalik praktiliselt kõige peale ning teenusepakkujad teevad kõik endast oleneva, et see nii ka püsiks. Üldiselt vaadates on igati mõistlik otsus, mis võeti vastu üle kümne aasta tagasi. Samuti on kõikidel inimestel, kes soovivad oma hasartmängu vajadust rahuldada, olemas koht, kus on seda võimalik teha legaalselt ning korrektselt. Paljud inimesed jäid oma rahast ilma ning samuti ei olnud seda võimalik kuskilt nõudma minna, kui ettevõte oli registreeritud paikadesse, kus litsentsi olemasolu ei kontrollitud. Vaata siit litsentseeritud spordiennustuslehti.

Majanduses toimuvad muudatused ning nende vajadus

Kui pöörata pilgud majanduse ajaloolistele kõikumistele, siis kõigile inimestele, kes majandust paremini teavad, on selge, et majandus kulgeb lainetega. Puudub kindel aeg, mille tagant majandus tõuseb või langeb, kuid tavaliselt on see ajajärk umbes kümme aastat. Loomulikult võib majanduskasv oli pikem, kuid samas võib-olla ka lühem. Praegusel hetkel on viimasest majanduslangusest möödas juba üle kümne aasta, ning see on ka peamiseks põhjuseks, miks seda kardetakse. Elame ühiskonnas, kus kõik inimesed soovivad järjest oma majandusliku seisu ning kindlustunnet suurendada, kuid samuti peab vaeva nägema tagavarade kogumisega. Kujutagem ette olukorda, kus majandus õitseb, saate järjest suuremat palka, ning sellega kaasnevad ka suuremad kulud. Kui elate palgapäevast palgapäevani, siis suure tõenäosusega olete väga kiiresti kehvas olukorras, kui riiki või maailma peaks tabama korralik majanduslangus. Teie pangalaenu tagasimakse on liiga suur, soetatud kinnisvara vajab hoolt ning kalliste autode hooldamine on samuti kulu, mida enam ei ole võimalik teha. Kindlasti ei tuleks elada ilma meelelahutuseta ning hobideta, kuid tasuks mõelda ka laiemalt oma tuleviku peale. Kui suudate kasvõi teatud osa oma palgast iga kuu kõrvale panna, siis võite olla kindlad, et teie majanduslik seis on märkimisväärselt parem, kui peaks tulema kriis.

Kuidas vältida majanduslanguse hammasrataste vahele jäämist

Antud küsimusele kahjuks ei ole ühest vastust, kuid siiski on mõned aspektid, mida tasuks jälgida. Esiteks on mõistlik koguda endale piisavalt suur tagavara, et saaksite hakkama ka ilma oma sissetulekuta. Selleks perioodiks võib olla 6 kuud või ka 2 aastat, valik jääb igaühe enda teha. Sellise aja jooksul suudate oma elu mõistlikult ümber korraldada ning teha muudatused vastavalt majanduslikule seisule. Kui selleks on vähegi võimalust, siis oleks mõistlik endale hankida ka alternatiivne sissetulek, mis aitaks teie finantsseisu kontrolli all hoida, kui peaksid toimuma muutused. Näiteks võib selleks olla koolituste korraldamine, vabakutselisena sisu loomine või hoopis kellega nõustamine. Loomulikult ei saa olla tegemist sellise tegevusega, mis hakkaks häirima teie igapäevast tööd. Mida rohkem te suudate endale tekitada alternatiive finantsilises mõttes, seda parem. Kunagi ei tea kuna üks või teine sektor võib kokku variseda ning sellega põhjustada suure kahju kõigile, kes seal töötavad. Järgnevalt vaatame üle mõned peamised nõuanded, mida majanduse õitsemise ajal jälgida.

· Investeeri/hoiusta raha – kui vähegi võimalik, siis tasub oma raha investeerida või hoiustada paikades, kus see teeniks tootlust. Sellisel juhul saate endale passiivse sissetuleku, mis tagab parema elujärje ka keerulistel aegadel.

· Hangi alternatiivne töö – olgu tegemist vabakutselise fotograafia või konsultatsiooniga, kõik variandid on head.

· Väldi liigset priiskamist – enne kui soetate endale auto, maja või muu kalli eseme, mõelge selle peale, kas suudate seda üleval pidada ka sellisel ajal, kui kaovad ära sissetulekud.

Copy
Tagasi üles