Blogi ja galerii ⟩ Tšehhi alistas keskjoonelt löödud värava toel Šotimaa 2:0

Postimees Sport
Copy

Jalgpalli EMi neljas mängudepäev toob meieni lahinguid D- ja E-alagrupist. Tšehhi alistas Šotimaa 2:0, mõlemad väravad lõi Patrik Schick. Neist teine oli tõeine šedööver!

Standings provided by SofaScore LiveScore

Enne mängu:

Maailma edetabelis hoiab Tšehhi 40. ning Šotimaa 44. positsiooni. Mängu eel peetakse küll kergeks favoriidiks tšehhe, ent paberil on Kesk-Euroopa riigil tõesti vaid väikene eelis.

Valikturniiril jäi Šotimaa oma alagrupis Belgia ja Venemaa järel kolmandaks, saldoks viis võitu ja viis kaotust. Väravaid löödi 16, kuid endale lubati lüüa 19 ehk valikturniir lõppes negatiivse väravate vahega. Eriti terava jalaga oli Šotimaa ründaja John McGinn, kes lõi seitse väravat.

EM-finaalturniirile kvalifitseerus Šotimaa aga läbi play-offi, kuhu pääseti tänu Rahvuste liiga C-divisjoni alagrupivõidule. Play-offis alistas Šotimaa esmalt Iisraeli ja siis finaalis Serbia. Kusjuures mõlemad võidud tulid penaltiseerias.

Tšehhi saavutas valikturniiril alagrupis Inglismaa järel teise koha, teenides viis võitu ja kolm kaotust. Tšehhid lõid 13 väravat ning lasid endale lüüa 11. Tšehhi parim väravalööja oli nelja tabamusega Patrik Schick.

Omavahel on Šotimaa ja Tšehhi kohtunud üheksa korda. Šotimaa on võitnud neli ja Tšehhi samuti neli vastasseisu, üks mäng lõppes viigiga. Viimati oldi vastamisi UEFA Rahvuste liigas ning seal jäi mõlemas mängus peale Šotimaa, võõrsil 2:1 ning kodus 1:0.

Ent nagu mainitud, siis suurte mängude kogumust on Tšehhil oluliselt rohkem. Pole ju nad pärast Tšehhoslovakkia lagunemist 1993. aastal kordagi EM-finaalturniirist eemale jäänud. Iseseisva riigina jõuti kohe esimesel EMil (1996) finaali, kus tuli tunnistada Saksamaa 2:1 paremust.

Tugeva turniiri tegi Tšehhi ka 2004. aastal, mil jõuti poolfinaali, kuid seal vannuti kuldse väravaga 0:1 alla hilisemale Euroopa meistrile Kreekale. Viimane EM 2016. aastal lõppes Tšehhile nukralt, sest alagrupis teeniti vaid üks punkt.

Šotimaa mängib EM-finaalturniiril alles kolmandat korda. Tõotatud maale pääsesid nad ka 1992. ja 1996. aastal, kuid mõlemal juhul piirduti alagrupiturniiriga. Küll aga pole Šotimaa saldo finaalturniiridel teps mitte halb, sest kuuest mängust on teenitud kaks võitu, viik ja kolm kaotust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles