Kompromissita jäänud EKRE jätkab riigikogus venitamistaktikaga (8)

Brita-Maria Alas
Copy
Martin Helme riigikogus tema kabinetis
Martin Helme riigikogus tema kabinetis Foto: Madis Veltman

EKRE pakkus koalitsioonile kompromissiettepanekuna välja automaatse biomeetrilise isikutuvastuse süsteemi andmekogu ehk ABISe eelnõu teine lugemine katkestada ja hekseldada see paragrahvidena lahti. Koalitsioon selle variandiga päri ei olnud, mistõttu jätkab EKRE tavapäraselt oma venitamistaktikaga.

EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas kirjeldas, et EKRE on viimastel päevadel teinud mitmeid kompromissiettepanekuid: «Võtame tagasi selle (ABISe) eelnõu, viime sinna mõistlikud muudatused sisse ja menetleme seda uuesti. Aga sellele ei ole koalitsioonist tulnud mitte vähematki head tahet,» sõnas ta Postimehele.

Erakonna esimees Martin Helme kirjeldas, et nende jaoks seisneb küsimus selles, kellelt, kuidas ja mis eesmärgil andmeid kogutakse ja kuidas neid andmeid kasutada saab. Nii olid koalitsiooni esindajad arutelude käigus küsinud, kas on muudatusi, mille eelnõusse sisse viimisel EKRE eelnõu endaga nõustuda võiks. 

Koalitsioon lükkas aga EKRE kompromissi tagasi. «See tähendab, et me jätkame ka kõigi ülejäänud eelnõudega edasi liikumise takistamist ja teeme seda kuni istungjärgu lõpuni,» lisas Helme. 

Kompromissiettepanekus näeb Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid aga vaid suhtekorraldust. «Kuidagi abitud on Helme selgitused ja liiga klassikaline oli ta soov suhtekorralduslikku kompromissi otsida,» sõnas ta. Karilaid usub, et tegemist võis olla vaid näilise kompromissiga. 

Riigikogu jätkab seega ABISe eelnõu muudatusettepanekute hääletamisega endistviisi ja tööd jagub täna hilisõhtuni. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles