Kallas koos Balti kollegidega kohtub NATO tippkohtumisel Bideniga (3)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Kaja Kallas osaleb esmaspäeval toimuval NATO tippkohtumisel Brüsselis, kus koos Balti kolleegidega kohtutakse ka USA presidendi Joe Bideniga, kirjutab ERR.

Pühapäeva õhtul maandus Brüsselis Ameerika Ühendriikide president Joe Biden, et esmaspäeval oma liitlastele kinnitada: USA seisab NATO taga.

Tippkohtumise ajal kohtuvad Balti riigijuhid ka Joe Bideniga. Kallase sõnul on see tutvumisüritus, mille käigus korratakse üle olulised sõnumid.

«Ameerika Ühendriigid kui NATO kõige suurem liikmesriik, on oluline see, et ka nemad meie regiooni muresid mõistaksid ja oleksid valmis siin kohal olema juhul, kui Venemaa oht paisub suureks,» ütles Kallas.

Biden kõrval kohtub Kallas ka Suurbritannia ja Islandi peaministritega. Samuti osaleb ta ürituse vältel avalikus arutelus Kanada peaministri Justin Trudeauga. Kallase sõnul on tegemist aruteluga NATO tulevikusuundade üle.

NATO tippkohtumisel Brüsselis on üheks kandvaks teemaks atlandiülene ühtsus ning NATO kohanemine vastamaks nii praegustele kui ka uutele väljakutsetele ja ohtudele.

«Kollektiivkaitse on NATO kõige olulisem ülesanne ning selle tagamiseks tuleb NATO-l kohaneda üha keerulisemaks muutuva julgeolekukeskkonnaga. Meie huvides on kinnitada Alliansi ühtsust ja tagada liitlaste sarnane arusaam Alliansi ees seisvatest ohtudest. Venemaa on jätkuvalt Alliansi jaoks suurim oht. NATO peab jätkama heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamist ning see nõuab nii ressursse kui ka uusi otsuseid,» märkis peaminister Kaja Kallas tippkohtumise eel.

Liitlased kogunevad arutama NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi algatatud NATO tuleviku arengutega seotud teemasid – NATO 2030 protsessi ning NATO strateegilise kontseptsiooni kaasajastamist. «Terrorism on endiselt reaalne oht, Hiina käitumise osas tuleb valvas olla, samuti kokku leppida, kuidas tegeleda uutest tehnoloogiatest tulenevate väljakutsetega. Kuidas kõige sellega alliansina koos paremini toime tulla, on ka NATO2030 protsessi ja järgmise NATO Strateegilise kontseptsiooni kesksed küsimused,» lisas Kallas.

Peaminister Kaja Kallas esineb NATO tippkohtumise raames ka NATO tulevikule pühendatud foorumil «NATO2030 at Brussels Forum», kus esineb atlandiülese koostöö teemalises paneelis koos Kanada peaminister Justin Trudeauga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles