Ethereum vs. Cardano - kumb on parem nutilepingute plokiahel?

Change
Copy
Foto: Change

Mida suuremaks kasvab krüptorahade sektor, seda rohkem kerkib esile avalike plokiahelate väärtus, mille peale on igaühel võimalus ehitada. Selles segmendis on turuosa järgi 2 suurimat platvormi Ethereum ja Cardano, mis võistlevad parimaks nutilepinguid (ingl. smart contracts) toetavaks plokiahelaks saamise nimel.

Tagasivaade ajalukku

Kas teadsite, et Cardanol (ADA) ja Ethereumil (ETH) on ühine minevik? Ehkki Ethereumiga seostatakse esimesena Vitalik Buterinit, keda võib pidada Ethereumi peaarhitektiks, ei olnud ta siiski ainus asutaja. Koos Buteriniga alustas projekti kallal 2013. aastal tööd ka hilisem Cardano looja Charles Hoskinson, kes lahkus ettevõtmisest 2014. aastal eri nägemuste tõttu. Lisaks Hoskinsonile andis Ethereumi algusaastatel oma panuse veel dr. Gavin Wood, kes pani hiljem aluse Polkadotile, mis on samuti konkureeriv programmeeritav plokiahel.

Ethereumi ja Cardano erinevused

Kui Ethereumi arendustöö on toimunud paralleelselt praktikaga, siis Cardano lähenemine on olnud akadeemilisem, kus enne rakendamist on kõik komponendid põhjalikult testitud. Sellest lähtuvalt on Ethereumi platvormile saanud ehitada juba aastaid, kuid Cardano puhul tekkis see võimalus alles hiljuti, kui käivitati Mary nimeline tarkvarauuendus (ingl. hard fork).

Kui Bitcoini ja Ethereumi suur energiatarbimine on hiljuti palju meedia tähelepanu saanud, siis Cardano on neist kahest oluliselt keskkonnasõbralikum. Cardano kasutab nimelt osakupõhist töömeetodit ning kuigi Ethereum plaanib 2.0 versioonis samuti minna üle sarnasele mudelile, on Cardano võrk praegusel momendil koos madalamate tehingutasudega efektiivsem.

Ethereumil on programmeeritavate plokiahelate seas olnud alati esimeseks olemise eelis, kuna 2015. aastal käivitades oli ta esimene selletaoline. See on ka põhjuseks, et Ethereumi peale on loodud tuhanded altcoinid, detsentraliseeritud rakendused (ingl. dapps), NFT-d ja palju muud. Veebilehe Coinmarketgap andmetel on moodustab Ethereumi turuosa 19,4% kogu krüptoturust, olles sellega kinnitanud kanda kui ​​krüptoraha number 2.

Cardano plokiahel käivitati 2017. aasta sügisel ning erinevalt Etherumist on Cardano platvormile ehitatud ainult käputäis rakendusi. Sellest hoolimata on Cardano loomisest alates pidevalt krüptorahade Top 10-s, kus hoiab hetkel 5. kohta.

ETH või ADA, kumb on parem investeering?

Vaadates tulevikku, on mõlemal neist projektidest potentsiaali, kuna kummalgil neist on lai arendajate kandepind. Muidugi domineerib sektoris praegu Ethereum, kuid Cardanol on omad eelised eelkõige madalamate tehingutasude näol. Just see aspekt on Ethereumi arengut viimastel aegadel pärssinud, mis on pannud arendajaid alternatiivseid platvorme otsima.

Kuidas osta ETH-d ja ADA-t?

Kõige kergem viis investeerida Ethereumi või Cardanosse on läbi algajasõbraliku investeerimisrakenduse Change’i. Lisaks ETH-le ja ADA-le saab Change’i äpis osta ja müüa veel teisi populaarsemaid krüptorahasid ning seda turu parimate hindadega. Change ei ole ainult krüptoäpp. Change´i visioon on koondada ühte rakendusse paljud erinevad varaklassid, et tänapäeva investoritel oleks lihtne kogu portfelli ühest kohast hallata. Change’i rakendusest leiab veel tuntumad aktsiad nagu Amazon või Tesla, maavarad nagu kuld ja hõbe ning lisaks on ka võimalus saada osa Change’i enda kasvust läbi CNG, mis selle aasta jooksul konverteeritakse ettevõtte osaluseks..

Alusta investeerimist ja laadi alla Change äpp.

Copy
Tagasi üles