Kuidas investeerida idufirmadesse?

Change
Copy
Foto: Change

Idufirma ehk start-up’i definitsiooni on tihti keeruline määrata. See võib olla ettevõte, mis loob uuendusliku toote või teenuse, samuti firma, mille ärimudel on uuenduslik ja pidevas arengus. Kuidas aga näeb välja idufirmadesse investeerimine?

Miks ja kuidas investeerida idufirmadesse

Investeerimine tuntud börsiaktsiatesse nagu Amazon või Google on kindlasti vähem riskantne kui raha paigutamine sisuliselt alustavasse ettevõttesse, kuid samas on nendelt suurfirmadelt raske oodata ka eksponentsiaalset kasvu. Idufirmadesse investeerimise teeb atraktiivseks eelkõige suur kasvupotentsiaal, kus eduka projekti leidmine annab väljavaate oma investeeritud raha mitmekordistada.

Samal ajal ei tohi unustada, et idufirmadesse investeerimisega käivad kaasas suuremad riskid kui traditisoonilisemate investeeringutega. Valdav osa idufirmadest ei saavuta kunagi seatud eesmärke, mis tähendab et tuleb olla valmis investeeritud raha kaotuseks.

Ning isegi kui firma käivitamine õnnestub, võib siiski kuluda aastaid, enne kui investeering esimest kasumit näitab. Seetõttu peab idufirmadsse investeerimisel varuma kannatust ning aega.

Start-up’i raha paigutamine võib olla ka üks eneseteostuse vormidest. Sageli on firma toode või teenus just see, mida sa ka ise maailmas näha tahate. Sellisel juhul peegeldab sinu investeering uskumust idufirma ärimudelisse, mis teeb protsessi sellevõrra rahuldustpakkuvamaks.

Varajases faasis mõnda idufirmasse investeerimine on täna võrdlemisi lihtne tänu paljdele ühisrahastusplatvormidele. Just osaluspõhine (ingl. equity-based) ühisrahastus on üks enamlevinud finantseerimismudeleid, kus ettevõtja müüb kindla osa firmast uutele investoritele. See on hea viis investoril aidata ettevõttel äriplaani realiseerida ja hiljem oma investeering kallimalt maha müüa, kui ettevõtte turuväärtus on tõusnud.

Kuna ühisrahastusplatvormidel saab investeerida ka väiksemate summadega, on see investeerimisvorm osutunud eriti populaarseks just jaeinvestorite hulgas.

Investeeri Eesti järgmisesse ükssarvikusse

Eesti on silma paistnud mitmete edukate idufirmade poolest, mis on tänaseks kasvanud maailmatasemel ettevõteteks. Neist koguni 7 firmat on jõudnud ükssarviku staatusesse, mis tähendab et ettevõtte väärtus on üle miljardi dollari. Startup Estonia teatel on seda elaniku kohta rohkem kui kuskil mujal Euroopas.

Eesti järgmine ükssarvik võib tulla kiirelt arenevast krüptosektorist. Change on kauplemis- ja investeerimisäpp, mis on algajasõbralik ning võimaldab alustada minimaalsete summadega. Lisaks sellele, et Change’i rakenduses saab osta populaarsemaid krüptorahasid nagu bitcoin, ether jt, on Change’il ka oma equity-like token CNG, mida omades on Sul võimalik vahetada hiljem oma investeering ettevõtte osaluse vastu. Tegemist on ERC-20 tokeniga Ethereumi plokiahelal, mida saab Change’i äpis mugavalt osta ja müüa.

Kui soovid saada osa Change’i eduloost, siis laadi alla Change’i äpp.

Lisaks CNG-le saab eelmise aasta novembrist Change’i osadega (ingl. share unit) kaubelda ka Funderbeam investeerimisplatvormil. Esimese seitsme kuuga on Change’i osade hind kasvanud algselt 1,09 eurolt üle 10 euro. Tänaseks on Change’i osasid Funderbeami kaudu ostnud juba üle 1000 investor ning ettevõtte väärtus on Funderbeam platvormil üle 200 miljoni euro.

Copy
Tagasi üles