FOTOD ⟩ Balti riikide liidrid kohtusid Brüsselis Bideniga (12)

BNS
Copy

Kolme Balti riigi liidrid kohtusid täna Brüsselis USA presidendi Joe Bideniga, teatas Leedu presidendi kantselei.

Peaminister Kaja Kallas kohtus täna Leedu presidendi Gitanas Nausėda ja Läti presidendi Egils Levitsiga USA presidendi Joe Bideniga. Kohtumine leidis aset NATO tippkohtumise kõrvalt.

Kohtumisel kinnitasid Eesti peaminister ning Läti ja Leedu riigipead tihedaid liitlassuhteid Ameerika Ühendriikidega ning koostööd järjest keerulisemaks muutuvas julgeolekukeskkonnas.

Kallas rõhutas, et Ameerika Ühendriikide sõjaline kohalolek Euroopas ja Balti riikides on julgeolekule kriitilise tähtsusega. «USA liidriroll NATOs on asendamatu. Võime USA julgeolekugarantiile kindlad olla,» sõnas ta.

«NATO tehnoloogiline eelis peab säilima. Sealhulgas tehnoloogiate arengust lähtuvate ohtudega tegelemiseks,» ütles Kallas ja kutsus Bidenit osalema septembris Tallinna digitippkohtumisel, kus muu hulgas arutatakse usaldusel ja läbipaistvusel põhineva kapitali kaasamist taristu ja digiühenduste arendamiseks.

Leedu president Gitanas Nauseda palus kohtumisel tugevdada Ühendriikide sõjalist kohalolekut Balti riikides. Ühtlasi rõhutas ta, et kohtumine USA presidendiga on Balti riikide jaoks väga oluline. 

«Tormistel aegadel peab demokraatia kokku hoidma,» kirjutas Leedu president pärast kohtumist sotsiaalmeedias ja lisas, et kohtumisel nõustuti NATO kohaloleku tugevdamise osas.

Valge Maja teatas, et riigijuhid väljendasid pühendumust koostööle NATO raames, et vastata Venemaa ja Hiina tegevusele.

«President Biden kohtus täna NATO Brüsseli tippkohtumise kõrvalt Eesti peaministri Kaja Kallase, Läti presidendi Egils Levitsi ja Leedu riigipea Gitanas Nausedaga,» seisis Valge maja pressiavalduses.

«Kõik neli riigijuhti väljendasid pühendumist edasisele poliitiliste, sõjaliste ja majanduslike partnerluste tugevdamisele, seal hulgas koostööle NATO raames, et vastata Venemaa ja Hiina tegevusele,» öeldakse avalduses.

Valge Maja märkis, et Biden rõhutas USA otsustavat toetust Eesti, Läti ja Leedu ning kogu Läänemere piirkonna julgeolekule.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles