Erikomisjoni kokkuvõte Ratase kulutustest: avalike vahendite kasutamine peab olema heaperemehelik (6)

Brita-Maria Alas
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu esimehe ja endise peaminister Jüri Ratase kulutusi neljal istungil arutanud korruptsioonivastane erikomisjon jõudis kokkuvõtlikule järeldusele, et säärased kulutused peaks olema heaperemehelikud. 

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon koostas tänasel istungil kokkuvõtte ajakirjanduses avaldatud väidete kontrollimise tulemustest, mis puudutasid Ratase poolt avalike vahendite kasutamist. Komisjon leiab, et avalike vahendite kasutus peab lähtuma seaduslikkuse, eetilisuse, otstarbekuse, mõistlikkuse ja säästlikkuse põhimõttest.

Korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe Eduard Odinetsa (SDE) sõnul ei tohiks heade tavadega vastuolus kulutustega nõustuda kergekäeliselt üksi ametiisik. «Teema tõstatamine ajakirjanduses oli õigustatud ning aitab avalikkuse tähelepanu juhtida küsitavale rahakasutusele,» nentis ta. 

«Komisjon leiab, et peaministrit ja teisi kõrgemaid riigiametnikke teenindavate riigiasutuste teenistujatel on õigus ja kohustus seada kahtluse alla ja keelduda korralduste täitmisest ja kulutuste tegemisest, kui need ei ole kooskõlas heade õigusaktide, heade tavade ning kokkuhoidlikkuse, vältimatu vajalikkuse, läbipaistvuse ja teiste avalikus sektoris kokkulepitud põhimõtetega,» lisas Odinets.

Komisjoni aseesimehe Valdo Randpere (RE) sõnul on komisjoni eesmärk meenutada, et avalikke vahendeid tuleb kasutada nii, et avalikkus neid mõistaks: «Seega ütlen selle teema kokkuvõtteks veelkord, et avalikud vahendid ei ole ette nähtud priiskamiseks ning kutsun kõiki jätkuvalt üles kainele ja säästlikule käitumisele,» ütles ta.

14. mail kohtus erikomisjon sama juhtumi raames Jüri Ratasega, 20. mail riigisekretär Taimar Peterkopi ja protokollinõunik Kristiina Sikaga ning 8. juunil peaministri büroo endiste juhtide Tanel Kiige ja Johannes Merilaiga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles