Galerii ⟩ Linn jagas parimatele restaureerijatele ja ajalooliste hoonete korrastajatele tunnustust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Abilinnapea Andrei Novikov ja linnaplaneerimise ameti esindajad andsid Vabaduse väljakul üle tänukirjad 2020. aastal paremate restaureerimistööde ja ajalooliste hoonete korrastamise eest.

«Hea meel on tõdeda, et väärtuslike hoonete omanike hulgas leidub üha rohkem muinsusteadlikke ja muinsushoidlikke inimesi. Täna on rõõm tunnustada neid, kes on võtnud oma eesmärgiks muinsuskaitsealuste hoonete väärika taastamise ning puitasumite hävimisohus hoonete välimuse ennistamise. Käesoleval aastal tunnustab Tallinna linn 2020. aastal restaureeritud hoonete omanikke, projekteerijaid, ehitajaid, uuringute tellijaid ja teostajaid. Tunnuse pälvivate tegevus on toonud eredamalt esile meie kultuuriväärtuslikud hooned ja rikastanud miljööväärtuslike asumite säilimist terviklikuna. Preemiafond on sel aastal 5000 eurot,» lausus Novikov.

Peapreemia sai vanalinnas asuva Lai tn 13/Suur-Kloostri tn 1 hoonekompleksi eeskujuliku restaureerimise eest osaühing Kloostri 1. Restaureerimise käigus eksponeeriti hoonel läbi mitme korruse ulatunud teravkaarsete akende raidpiidad ning Suurtüki tänava pool raidraamistuses avad. Leiud võivad viidata sellele, et hoone võis olla keskajal avalik hoone, millel oli suursugune esindusruum.

Lisaks anti välja veel kolm preemiat. Korteriühistut Kungla tn 17 premeeriti oma maja fassaadide eeskujuliku restaureerimise eest. Selle töö eest tunnustati ka restaureerimisfirmat Renovedur OÜ. Miljööväärtuslik hoone valmis 1932. aastal, tööde käigus restaureeriti kõik puitfassaadid koos sokliga.

Preemia said majaomanikud Kerese 14 fassaadide eeskujuliku restaureerimise eest. Tunnustamise vääriliseks peeti ka restaureerijat Silmsirkel OÜ. Samuti premeeriti L. Koidula 12 majaomanikku ja tunnustati restaureerijat Estlander Grupp OÜ-d maja fassaadide eeskujuliku restaureerimise eest.

Eeskujuliku restaureerimistöö eest tunnustati veel osaühingut Trust Ehitust Oleviste kiriku lõunakabeli fassaadide restaureerimise jätkamisel. Ajalooliste muldkindlustuste vööndis asuva nn Gootide reduudi (Nunne tn 17/Toompark) restaureerimisprojekti ja tööde järelevalve eest tunnustati arhitekti Olavi Nõmmikut ning restaureerimisettevõtet Oma Fassaad OÜ.

Katoliku Peeter-Pauli kiriku kompleksi kuuluva ainulaadse keskaegse elamu Vene 16 interjööride restaureerimise eest tunnustati MTÜd Miikaeli Ühendus. Restaureerimisel prooviti maksimaalselt esile tuua hoone ajaloolisi väärtusi, sealhulgas talalagedel asuvaid laemaalinguid ja mõningaid interjööridetaile. Hoone restaureerimise üks eestvedajaid oli Vanalinna Hariduskolleegiumi direktor Kersti Nigesen, keda tunnustati pikaajalise ja järjekindla tegevuse eest mitmete vanalinna hoonete restaureerimisel.

Väljaspool vanalinna vääris esile tõstmist Kalamajas asuva Oda 2/4 kinnistul arheoloogiliste uuringute tellimise ja hea koostöö eest aktsiaselts YIT Eesti. Huvitavaid leide pakkunud arheoloogiliste uuringute kõrgetasemelise korraldamise eest tunnustati Arheox OÜ-d. Tunnustuse pälvisid ka A. Adamsoni 20 elamu omanik miljöötundliku ja tervikliku rekonstrueerimise eest, Vabriku 2 korteriühistu ning OÜ Aruna-Ehitus elamu fassaadide restaureerimise eest, A. Adamsoni 4 korteriühistu ja ehitaja Sarapiku Ehitus OÜ korterelamu fassaadide restaureerimise eest. Ettevõtet tunnustati lisaks Kaera 7 korterelamu eeskujuliku tervikliku rekonstrueerimise eest. Linda 5/3 elamu eeskujuliku tervikliku rekonstrueerimise eest tunnustati omanikke ning projekti koostanud ettevõtet Skad arhitektid OÜ.

Toomkiriku eeskujulikult koostatud ehitusuuringute eest väärisid esiletõstmist Elo Sova (Vana Tallinn OÜ) ja hoonete Uus 9, Kinga 1 ja Nunne 1 eeskujulikult koostatud viimistlusuuringute eest Claudia Valge (Enne OÜ). Elo Sova tunnustatie koos Maris Mändeliga veel Aia tn 12 hoone ja Toompea lossi eeskujulikult koostatud väärtuslike detailide inventariseerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles