Vene Erakond: jah, Nõukogude Liit okupeeris Eesti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stanislav Tšerepanov Vene Erakonna Eestis laupäevasel kongressil.
Stanislav Tšerepanov Vene Erakonna Eestis laupäevasel kongressil. Foto: Andres Haabu

Sotsidega ühineva ja «ajalooskandaali» sattunud Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov teatas, et nii tema kui erakond tunnistab, et Nõukogude Liit okupeeris Eesti.

«Eesti okupeerimine on ajalooline fakt ja mul on kahju siin tekkinud valestimõistmiste pärast,» ütles Tšerepanov Postimehe võrguväljaandele. «Vene Erakonna esindajad pole okupatsiooni kunagi eitanud.»

Tema sõnul arvab erakond samas, et Eesti okupeerimist ja Euroopa vabastamist saksa natsirežiimist ei saa üksteisele vastandada. «Tegu on kahe erineva ajalootähisega, millest üks järgnes teisele.»

Parteijuht märkis, et mõned poliitilised jõud üritavad väita, et üks nendest ajaloolistest sündmustest välistab teise. Tema hinnangul tekitab see aga meie ühiskonnas erinevate gruppide vahel lahkarvamusi ja ei ole kõige mõistlikum viis ühisarvamuse leidmiseks.

«Samas on igati arusaadav, et eestlased ei näe Nõukogude Liitu vabastajana, kuna pärast Saksa okupatsiooni tuli Eesti iseseisvuse asemel uus okupatsioon peale.»

Vene Erakonna esmaspäeval «ajalooskandaali» paisanud mõtteavalduses oli samas juttu «vabastamisest», mitte «okupeerimisest».

«On arusaadav, et me ei saa ega hakka siin rääkima millestki peale selle, et Nõukogude armee vabastas Euroopa fašismist,» ütles Tšerepanov toona venekeelsele Delfile, tehes ühtlasi ettepaneku Eesti okupeerimise teema arutlemisele moratoorium kehtestada.

Üle-eile saatis VEE laiali pressiteate, kus tegi n-ö vigade paranduse.

VEE juhtkond teatas, et ühiskonna lähtekohaks Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi hukkamõistmisel võiks olla selle kohta jõustunud kohtuotsus - samaväärselt Saksamaa natsirežiimi kuritegudega.

«Selliste kuritegude hindamisel ei saa lähtuda erinevate poliitikute tõlgendustest, eriti kui nad seostavad kommunistliku režiimi ja venelasi. See ei saa olla usu küsimus. Venelased ei ole ega ei saa olla okupandid ega nende järeltulijad,» seisab VEE juhtkonna avalduses.

VEE juhid ütlesid samas pressiteates aga, et Eesti minevikule tuleb anda hinnanguid vastavuses dokumendiga, mis mõistab Nõukogude okupatsiooni jõuliselt hukka.

«Vene Erakonna juhid püüdsid suunata ühiskonna tähelepanu sellele, et meie minevikule tuleb anda hinnanguid vastavuses 2002. aasta riigikogu avaldusega «Okupatsioonirežiimi kuritegudest Eestis»,» teatas Tšerepanov üleeile.

Sotsiaaldemokraatidega ühineva erakonna juht tõi oma mõtte täpsustuseks välja 2002. aasta riigikogu avalduses sisalduva lausekatke: «Saksamaa natsionaalsotsialistliku režiimi kuriteod on hukka mõistetud autoriteetsel rahvusvahelisel tasandil, kuid Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi samaväärsed kuriteod on hukka mõistmata».

Tegu on pika lausega, kus loetakse üles mitmed asjaolud ning teatatakse, et neist tulenevalt «kuulutab riigikogu need kuriteod toime pannud Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi ja seda vägivaldselt teostanud Nõukogude Liidu organid, nagu NKVD, NKGB, KGB ja teised ning nende asutuste moodustatud tribunalid, erinõupidamised, samuti hävitus- ja rahvakaitsepataljonid ja nende tegevuse kuritegelikeks.»

Avaldus algab teise, selgesõnaliselt Nõukogude Liidu okupatsioonist rääkiva lausega: «Alates 1940. aastast, mil Eestis algas Nõukogude okupatsioon, millele järgnes 1941. aastal Saksa okupatsioon ja 1944. aastal taas Nõukogude okupatsioon, represseerisid ja sundisid Nõukogude ja Saksa okupatsioonivõimud kodumaalt lahkuma rohkem kui viiendiku Eesti elanikest».

VEE ja SDE juhid allkirjastasid 12. jaanuaril ühinemislepingu, mille järel saavad vene partei liikmed mitmeid kohti sotside juhtorganites. Vene Erakonna Eestis juht Stanislav Tšerepanov saab sotside aseesimeheks, programmiliselt uusi seisukohti erakondade ühinemine esialgu kaasa ei too.

Ühinemise kiitis juba ka heaks pühapäeval Tallinnas peetud Vene Erakonna Eestis kongress. Lepingule peab enne selle jõustumist oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles