Kiirabi andis soovitused kuumaperioodiga toimetulekuks

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Urmas Luik

Tallinna kiirabi juhib tähelepanu, et praeguste erakordselt kuumade ilmadega tuleks olla päikesega väga ettevaatlik ja juua rohkesti vett.

«Möödunud nädalavahetusel kutsuti Tallinnas kiirabi kaheksale patsiendile, kelle kaebusi võis seostada kuuma ilmaga, tegemist oli kas päikesepiste või kuumastressiga. Mõnel inimesel tekkisid sümptomid töökohal või tööd tehes, mõnel aga õhtul peale pikka päikese käes viibimist,» rääkis Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. «Seega seni ei ole kuum ilm meile õnneks raskeid haigeid toonud, kuid kindlasti tasub olla ettevaatlik, et kuumalaine tervisehädasid ei põhjustaks.»

Päeval õues töötades või liikudes tuleks leida vähemalt üks kord tunnis aega lasta kehal jahtuda – kas õues varjus või kunstkliimaga ruumis. Riided peavad olema õhku läbilaskvad ja võimaldama higi aurustumist. Õues olles on vajalik kerge peakate, et vältida päikesepistet.

Vett tuleb juua 2–2,5 liitrit päevas.

Vanematel inimesetel ja krooniliste haigustega inimestel tuleks kõik poes- ja turulkäigud teha enne keskpäeva. Muu osa päevast tuleks olla päikesest eemal – siseruumides või varjus.

Vanematel tuleb jälgida, et lapsed ei jääks autosse ootama, kuni nad omi asju ajavad – auto kuumeneb väga ruttu kriitiliselt soojaks.

Kui on plaanis seltskonnaga väljas aega veeta, tuleb eelnevalt kokku leppida kaine grupijuht, kes jälgiks, et ükski (alkoholi pruukinud) inimene ei jääks randa või mujale päikese kätte magama.

Esmaabi kuuma käes kannatavale inimesele on järgmine: toimetada ta jahedasse ruumi – konditsioneeritud hoone, kauplus või auto. Anda juua jahedat vett ja võtta ära liigsed riided. Lasta tal puhata.

Vajadusel helistada nõu saamiseks perearsti nõuandeliinile 1220. Kui inimesel tekivad teadvuse häired, tuleb kutsuda kiirabi.

Lemmikloomaomanikud peavad samuti kuumade ilmadega tähelepanelikud olema – looma ei tohi jätta autosse ja tuleb hoolitseda, et ta saaks piisavalt vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles