Sten Tamkivi: vabadust ei saa purki panna, seda tuleb iga päev taas luua (1)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Vabamu nõukogu liige Sten Tamkivi: kogu seda Eesti tehnoloogiaimet ei oleks, kui me poleks nõukogude diktatuurist lahti saanud.
Vabamu nõukogu liige Sten Tamkivi: kogu seda Eesti tehnoloogiaimet ei oleks, kui me poleks nõukogude diktatuurist lahti saanud. Foto: Mihkel Maripuu

Vabamu, endise ­nimega Okupatsioonide muuseum, on viimastel aastatel palju muutunud. Seda juhivad noored inimesed ning ­nõukogust leiame teiste hulgas tehnoloogia­ettevõtja Sten Tamkivi, kelle ­sõnul on muuseumi ja digiilma vahel mitu puutepunkti. Vabamu valmistab parajasti ette ka Eesti IT-eduloo ja digitaalse demokraatia teemalist näitust.

Mida teete teie kui tuntud tehnoloogiasektori ettevõtja ja juht mäluasutuse nõukogus?

Läksin sinna üle viie aasta tagasi nõukogu esimehe Sylvia Kistler Thompsoni kutsel. Ta on muuseumi asutaja ja esimese suure annetaja Olga Kistler-Ritso tütar. Kui Lennart Meri kunagi selle muuseumi avas, 1990ndate lõpus, siis oli okupatsioon kõigil veel värskelt meeles. Tegelikult on aga taasiseseisvunud Eestis üles kasvanud põlvkonnad, kes on sündinud vabas Eestis ja kellel puudub toonase ajaga, okupatsiooniga, isiklik kogemus. See, kuidas me räägime okupatsioonidest ja üle elatud kannatustest, peab käima ajaga kaasas. Lood ja nende vormistused peavad muutuma arusaadavaks ka neile, kellel puudub isiklik kogemus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles