Galerii ⟩ Tormi tagajärgi likvideeritakse Tallinnas veel mitu päeva

Copy

Üleeilne torm murdis nii palju puid ja nende oksi, et kõike pole veel tänagi jõutud ära koristada.

Pühade ajal said kutselised ja vabatahtlikud päästjad 578 väljakutset, mida oli ligi 300 võrra enam kui 2020. aasta jaanipühade ajal. Väljakutsetest üle poole ehk 315 olid tormiga seotud sündmustele, enamasti oli tegu teele ja elektriliinidele langenud puudega.

«Suurem osa tormi põhjustatud kahjudest likvideeriti juba 23. juunil. Eile said päästjad tormi järelmõjude asjus 37 väljakutset ning enamasti oli tegemist teedele langenud puudega,» ütles päästeameti vastutav korrapidaja Indrek Ints.

Tallinna munitsipaalpolitsei jaoks olid pühad rahulikud kuni hetkeni, mil Tallinnas puhkes maru. «Stroomi rannas ATV-ga patrullinud inspektorid teavitasid korrapidajat, et rahvas põgeneb paaniliselt rannast. Esimene kõne murdunud ja teele langenud puu kohta laekus kell 13.24. Järgnevad kõned paariminutiliste vahedega - murdunud ja liiklust takistavad puud ning sidepostid, vanalinna tornist lahti tulnud katusekivid on kahjustanud kolme luksusautot, suur kuusk lõhkunud lasteaia piirdeaia, mudilaste mängumaja ning atraktsioonid. Korrapidaja liin oli punane - paari tunniga laekus üle 40 tormikahjustusi puudutava kõne,» kirjeldas mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

Tallinnas oli tormi laastamistöö tagajärgi päris paljudes kohtades näha veel tänagi, kuigi sõiduteed olid murdunud puudest üldjuhul puhtaks tehtud. Näiteks Suur-Ameerika tänaval oli Tõnismäe Reaalkooli kõrval murdunud puu juba juppideks saetud ja kõnniteelt kõrvale tõstetud. Sõpruse puiesteel Tihase peatuses sulges murdunud kask pool kõnniteed ning kogu tee oli palistatud üksikute murdunud okstega. Üsna põhjalikku hävitustööd oli torm teinud Kristiines Räägu ja Kännu tänava nurgal.

Mida kaugemale kesklinnast minna, seda suuremaid murdunud puid võis näha. Jõhker tormituul oli murdnud suuri mände Pirosmani restorani juures Ehitajae tee ja Üliõpilaste tee nurgal. Maja ise pääses imekombel suuremate kahjustusteta.

Nõmmel oli veel täna lõuna ajal suletud läbipääs Tähe tänavalt, kus üks suur lehis oli ära murdunud ning teisel pool tänavat kasvavate puude võradele toetuma jäänud. Leidus ka elektriliinidesse kinni jäänud suuri oksi ning suuremaid ja väiksemaid oksi vedeles peaaegu igal pool.

Küllaltki õnnelik õnnetus juhtus Väikese Illimari tänaval Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse juures. Suur mänd oli umbes teise korruse kõrguselt ära murdunud ja puu latv oli langenud tänava poole, jäädes pidama piirdeaiale nii, et sellel polnud vähimatki viga.

Nõmme elanikes tekitas nördimust see, et nii mõnelegi üleeile murdunud puule oli nende ohtlikkuse tõttu varem korduvalt raieluba taotletud. Kuid linnametnikud leidsid enamasti, et tegemist on elujõuliste puudega, mida maha võtta ei tohi.

«Seekord läks napilt. Puu kukkus majast mööda ning viis minema elektri, mida pole veel taastatud. Tegu oli ohtliku puuga, mille raieluba oleme Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalametist taotlenud juba viimased 10 aastat. Isegi suurt oksa, mis ohustas otseselt elektriliine ei tohtinud eemaldada. Puu kahjustas kukkudes lisaks veel kaht teist puud, nii et nüüd on 3 puud Nõmmel vähem. Kokkuvõttes õnnelik õnnetus,» kirjutas üks Nõmme elanik sotsiaalmeedias ning soovitas ametnikel äsjastest õnnetustest oma järeldused teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles