FOTOD ⟩ Tšehhi kaguosas sai tornaado läbi surma vähemalt viis inimest

Copy

Tšehhi linnades ja asulates pahandust teinud harvaesinev tornaado nõudis vähemalt viie inimese elu ja põhjustas kümnetele vigastusi, kinnitasid päästetöötajad reedel.

Vanadekodu ja loomaaed said tugevalt kannatada, kui tennispallisuuruste raheteradega äikesetorm tabas neljapäeva õhtul mitut linna ja küla, põhjustades ulatuslikke elektrikatkestusi ja sulgedes liikluse.

Hodoníni linnas viidi vanadekodu üle lähedal asuvasse hotelli, kinnitas kohalik administratsioon Facebookis.

Elektrita oli reede hommikul umbes 78 000 kodu ja ametiasutust.

Videoülesvõtted on jäädvustanud lõhutud hooneid ja autosid, samuti murdunud puid ning tihedat musta suitsu põlengupaikades.

Veinipiirkonna viinamarjaväljad said rängalt kannatada, samuti UNESCO maailmapärandisse kuuluv Valtice linnake.

Kohalik politsei kinnitas viie inimese hukkumist ning veel 63 on haiglaravil, neist kümme raskes seisundis.

Päästeteenistuse pressiesindaja Hedvika Kropackova ütles AFP-le, et tegelikult on kannatanuid rohkem ning enamus neist andis endast teada alles reedel.

Siseminister Jan Hamáček kinnitas, et tormis sai viga üle tuhande hoone.

Břeclavi rajooni Hrušky omavalitsuse asejuht Marek Babisz ütles AFP-le, et pool tema külast on täielikult purustatud. Babiszi sõnul püüavad spetsialistid nüüd hinnata, milliseid hooneid saab veel üles ehitada.

Tornaado viis pealt ära ka kohaliku kiriku kellatorni ja katuse. Nüüd käivad õnnetuspiirkonnas koristustööd ning veoautodega viiakse prahti ära.

«Praegu püüame hankida kõigile toitu ja vett, et nad saaksid vähemalt natuke süüa,» kirjeldas Babisz olukorda.

Torm sundis peaminister Andrej Babišit Euroopa Liidu tippkohtumise järel Brüsselisse jääma, sest Praha lennuväljale on liiga ohtlik maanduda.

Ka Poolas tabas torm neljapäeval Väike-Poola (Małopolska) vojevoodkonda, lõhkudes katuseid ja vigastades ühte inimest.

Tšehhi Vabariigis on tornaadod pigem harukordsed. Viimane märkimisväärne tornaado oli seal 2004. aastal, kui Litoveli linnas sai kannatada umbes 50 hoonet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles